Skip to main content

INGREDIENTAI

Porcijų skaičius – 40 meduolių

Tešla

  • 500 g kvietinių miltų

  • 130 g rudojo cukraus

  • 2 kiaušiniai

  • 100 g sviesto

  • 100 g medaus

  • 3 a. š. meduolių prieskonių mišinio

  • 1 a. š. sodos

  • Šlakelis acto (sodai nugesinti)

Glajus

  • ~200 g cukraus pudros

  • 1 kiaušinio baltymas (iš nedidelio kiaušinio)

  • Žiupsnis citrinos rūgšties

PARUOŠIMO BŪDAS

Bendra trukmė – apie 45 min.

  1. Šiltas mišinys. Dubenyje virš vandens garų sumaišykite lengvai plaktus kiaušinius, medų, cukrų ir sviestą. Kaitinkite, kol cukrus visiškai ištirps.

  2. Nukelkite nuo garų ir įmaišykite actu nugesintą sodą – masė kiek pašviesės ir išpūs. Suberkite prieskonius, pamaišykite.

  3. Tešlos minkymas. Į šiltą masę porcijomis įsijokite miltus ir užminkykite minkštą, vos prie rankų limpstančią tešlą. Jei reikia, įberkite dar truputį miltų, bet neperdauginkite.

  4. Tešlą suformuokite į plokščią rutulį, apvyniokite plėvele ir 30 min. palaikykite šaldytuve, kad sutvirtėtų.

  5. Atvėsusią tešlą iškočiokite 3–4 mm storio lakštu, išspauskite norimas formeles ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

  6. Kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje 5–7 min., kol sausainiai pakils ir gražiai parus. Pirmiausia leiskite jiems kelias minutes sustingti skardoje, tada perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti.

  7. Glajus. Cukraus pudrą maišykite su baltymu ir šaukšteliu vandenyje ištirpintos citrinos rūgšties, kol gausite vientisą, lėtai varvantį kremą. Jei per tiršta – įlašinkite vandens, jei skysta – įsijokite dar pudros.

  8. Glajų sukrėskite į konditerinį maišelį ir papuoškite atvėsusius meduolius. Palikite, kad glazūra visiškai sukietėtų, tuomet laikykite sausainių dėžutėje.