
INGREDIENTAI
Porcijų skaičius – 40 meduolių
Tešla
- 500 g kvietinių miltų
- 130 g rudojo cukraus
- 2 kiaušiniai
- 100 g sviesto
- 100 g medaus
- 3 a. š. meduolių prieskonių mišinio
- 1 a. š. sodos
- Šlakelis acto (sodai nugesinti)
Glajus
- ~200 g cukraus pudros
- 1 kiaušinio baltymas (iš nedidelio kiaušinio)
- Žiupsnis citrinos rūgšties
PARUOŠIMO BŪDAS
Bendra trukmė – apie 45 min.
- Šiltas mišinys. Dubenyje virš vandens garų sumaišykite lengvai plaktus kiaušinius, medų, cukrų ir sviestą. Kaitinkite, kol cukrus visiškai ištirps.
- Nukelkite nuo garų ir įmaišykite actu nugesintą sodą – masė kiek pašviesės ir išpūs. Suberkite prieskonius, pamaišykite.
- Tešlos minkymas. Į šiltą masę porcijomis įsijokite miltus ir užminkykite minkštą, vos prie rankų limpstančią tešlą. Jei reikia, įberkite dar truputį miltų, bet neperdauginkite.
- Tešlą suformuokite į plokščią rutulį, apvyniokite plėvele ir 30 min. palaikykite šaldytuve, kad sutvirtėtų.
- Atvėsusią tešlą iškočiokite 3–4 mm storio lakštu, išspauskite norimas formeles ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje 5–7 min., kol sausainiai pakils ir gražiai parus. Pirmiausia leiskite jiems kelias minutes sustingti skardoje, tada perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti.
- Glajus. Cukraus pudrą maišykite su baltymu ir šaukšteliu vandenyje ištirpintos citrinos rūgšties, kol gausite vientisą, lėtai varvantį kremą. Jei per tiršta – įlašinkite vandens, jei skysta – įsijokite dar pudros.
- Glajų sukrėskite į konditerinį maišelį ir papuoškite atvėsusius meduolius. Palikite, kad glazūra visiškai sukietėtų, tuomet laikykite sausainių dėžutėje.