Skip to main content

Pati tikriausia močiutės varškės skrynia – tradicinis lietuviškas pyragas

INGREDIENTAI

Porcijų skaičius: 6

Tešla:

  • 175 g kvietinių miltų
  • 125 g gerai atšalusio sviesto
  • 1 kiaušinis
  • ½ šaukšto grietinės
  • ⅓ šaukštelio druskos

Įdaras:

  • 400 g riebios varškės
  • 2 kiaušiniai
  • 6½ šaukšto cukraus
  • ½ šaukšto miltų (jei varškė vandeninga)
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 2 lašai vanilės aromato (arba ½ šaukštelio ekstrakto)

PARUOŠIMO BŪDAS

Paruošimo laikas: ~30 min. (+ poilsis + kepimas)

  1. Tešla. Miltus, kiaušinį, grietinę ir druską lengvai sumaišykite. Sviestą stambia tarka įtarkuokite tiesiai į mišinį, pirštais greitai susekite trupinius į vientisą tešlą. Porai valandų padėkite į šaldytuvą (arba pusvalandžiui į šaldiklį).
  2. Įdaras. Varškę, kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų bei vanilės aromatą išsukite iki vientisos masės. Jei varškė skystoka, įmaišykite miltus.
  3. ⅔ sustingusios tešlos iškočiokite ir patieskite į sviestu pateptą 20–22 cm formą, suformuodami kraštelius.
  4. Supilkite varškės įdarą, išlyginkite. Likusią tešlą iškočiokite plonai ir užklokite viršų. Šakute subadykite, lengvai uždenkite folija.
  5. Kepkite 180 °C orkaitėje ~35 min., tuomet nuimkite foliją ir dar apie 25 min., kol pyragas gražiai parus.
  6. Atvėsinkite formoje, kad įdaras sutvirtėtų, pjaustykite atšalusį. Skanaus!