INGREDIENTAI
Tešlai
-
150 g kambario temperatūros sviesto
-
½ stikl. (100 g) cukraus
-
1 kiaušinis
-
1 ½ v. š. grietinės
-
2 stikl. + 2 v. š. (300 g) miltų
-
½ a. š. kepimo miltelių
-
žiupsnelis druskos
Įdarui
-
360 g varškės
-
¼ stikl. (50 g) cukraus
-
2 kiaušiniai
-
1 a. š. vanilės ekstrakto
-
1 v. š. miltų
-
2 kiaušinių baltymai
-
200 g tiršto spanguolių (ar kito mėgstamo) džemo
Aptepimui
-
1 kiaušinio trynys
PARUOŠIMO BŪDAS
Orkaitė: 180 °C (viršus + apačia) | Forma: 20 × 30 cm, išklota kepimo popieriumi
-
Sviestą plakite su cukrumi iki purios, pašviesėjusios masės.
-
Įmuškite kiaušinį, dėkite grietinę, dar kartą paplakite.
-
Sausus produktus (miltai, kepimo milteliai, druska) sumaišykite ir suberkite į sviestinę masę.
-
Trumpai paminkykite – turite gauti minkštą, vientisą tešlą.
-
Padalykite ją į dvi dalis; mažesnę įvyniokite į plėvelę ir padėkite šaldytuve.
-
Didesniąją tešla išklokite formos dugne, suformuokite žemus kraštelius, subadykite šakute.
-
Kepkite 20 min.; atvėsinkite.
Varškės sluoksnis
-
Varškę, cukrų, kiaušinius, vanilę ir miltus sutrinkite iki glotnumo.
-
Baltymus atskirai išplakite iki standžių putų ir švelniai įmaišykite į varškės masę.
Sluoksniavimas
-
Pagrindą aptepkite džemu.
-
Tolygiai paskleiskite varškės įdarą.
-
Iškočiokite atšaldytą tešlos dalį, užklokite viršų, nupjaukite perteklinius kraštus.
-
Paviršių patepkite kiaušinio tryniu ir lengvai įbrėžkite ornamentą peiliu.
Kepimas
-
Grąžinkite formą į orkaitę ir kepkite 40–45 min., kol viršus taps auksinis, o vidus sustings.
-
Išjunkite orkaitę, pravirinkite dureles ir palikite pyragą pravėsti.
-
Visiškai atšalus pjaustykite gabalėliais; likučius laikykite sandariai, šaldytuve.
Naudingi patarimai
-
Visi ingredientai turi būti vienodos kambario temperatūros.
-
Tešlą lengviau kočioti tarp dviejų pamiltuotų kepimo popieriaus lakštų.
-
Glotniausiam rezultatui varškę sutrinkite smulkintuvu; sausesnę pakaitinkite šlakeliu pieno.
-
Džemą rinkitės tirštą – nebūtinai spanguolių; puikiai tiks ir obuolienė ar serbentų drebučiai.
Skanaus ir gražių bendrų akimirkų!