INGREDIENTAI
Tešlai
- 150 g kambario temperatūros sviesto
- ½ stikl. (100 g) cukraus
- 1 kiaušinis
- 1 ½ v. š. grietinės
- 2 stikl. + 2 v. š. (300 g) miltų
- ½ a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelis druskos
Įdarui
- 360 g varškės
- ¼ stikl. (50 g) cukraus
- 2 kiaušiniai
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 1 v. š. miltų
- 2 kiaušinių baltymai
- 200 g tiršto spanguolių (ar kito mėgstamo) džemo
Aptepimui
- 1 kiaušinio trynys
PARUOŠIMO BŪDAS
Orkaitė: 180 °C (viršus + apačia) | Forma: 20 × 30 cm, išklota kepimo popieriumi
- Sviestą plakite su cukrumi iki purios, pašviesėjusios masės.
- Įmuškite kiaušinį, dėkite grietinę, dar kartą paplakite.
- Sausus produktus (miltai, kepimo milteliai, druska) sumaišykite ir suberkite į sviestinę masę.
- Trumpai paminkykite – turite gauti minkštą, vientisą tešlą.
- Padalykite ją į dvi dalis; mažesnę įvyniokite į plėvelę ir padėkite šaldytuve.
- Didesniąją tešlą išklokite formos dugne, suformuokite žemus kraštelius, subadykite šakute.
- Kepkite 20 min.; atvėsinkite.
Varškės sluoksnis
- Varškę, cukrų, kiaušinius, vanilę ir miltus sutrinkite iki glotnumo.
- Baltymus atskirai išplakite iki standžių putų ir švelniai įmaišykite į varškės masę.
Sluoksniavimas
- Pagrindą aptepkite džemu.
- Tolygiai paskleiskite varškės įdarą.
- Iškočiokite atšaldytą tešlos dalį, užklokite viršų, nupjaukite perteklinius kraštus.
- Paviršių patepkite kiaušinio tryniu ir lengvai įbrėžkite ornamentą peiliu.
Kepimas
- Grąžinkite formą į orkaitę ir kepkite 40–45 min., kol viršus taps auksinis, o vidus sustings.
- Išjunkite orkaitę, pravirinkite dureles ir palikite pyragą pravėsti.
- Visiškai atšalus pjaustykite gabalėliais; likučius laikykite sandariai, šaldytuve.
Naudingi patarimai
- Visi ingredientai turi būti vienodos kambario temperatūros.
- Tešlą lengviau kočioti tarp dviejų pamiltuotų kepimo popieriaus lakštų.
- Glotniausiam rezultatui varškę sutrinkite smulkintuvu; sausesnę pakaitinkite šlakeliu pieno.
- Džemą rinkitės tirštą – nebūtinai spanguolių; puikiai tiks ir obuolienė ar serbentų drebučiai.
Skanaus ir gražių bendrų akimirkų!