Skip to main content

Kodėl ir kaip ES turėtų sukurti kriptovaliutų reglamentą, kad skatintų naujoves ir apsaugotų vartotojus?

Kriptoturto ir jo technologijų naudojimas pasirodė esąs nepaprastai daug žadantis ir problemiškas. ES nori padėti skatinti šių technologijų plėtrą ir naudojimą ES, kartu apsaugodama vartotojus.

Kriptoturto grėsmės

 

Centrinio registro ir institucijų poreikio išvengimas, leidžiantis saugiai ir paprastai atlikti sandorius tarp dviejų šalių be tarpininko, yra dalis kriptovaliutų žavesio. Tačiau tai kartu su reguliavimo stoka (šiuo metu kriptovaliutų turtas nepatenka į ES teisės aktų taikymo sritį) kelia didelę riziką.

 

Pavojus vartotojams, įmonėms ir rinkoms

Žmonėms, dirbantiems su kriptovaliutomis, nėra taikomos ES vartotojų apsaugos taisyklės ir jie dažnai nėra gerai informuoti apie grėsmes. Plačiai paplitęs kriptovaliutų naudojimas be reguliavimo gali sukelti finansinį nestabilumą, manipuliavimą rinka ir finansinius nusikaltimus. Kadangi operacijos dažniausiai yra anoniminės, kriptovaliutos plačiai naudojamos nusikalstamai veiklai. Prasidėjus karui Ukrainoje, ES šalys apribojo prekybą kriptoturtu, skirtu naudoti Rusijoje arba su Rusijos subjektais.

 

Poveikis aplinkai

Ši technologija naudoja didelius elektros energijos kiekius, palikdama didelį ekologinį pėdsaką. Remiantis skaičiavimais, bitkoino valiutos energijos suvartojimas prilygsta mažos šalies energijos suvartojimui.

Naujojo ES kriptovaliutų reglamento nauda

ES rengia naujas kriptoturto rinkų (MiCA) taisykles, siekdama padidinti kriptovaliutų potencialą ir pažaboti grėsmes. EP nariai peržiūrėjo ir iš dalies pakeitė Komisijos pasiūlymą, o 2022 m. birželį EP ir Taryba priėmė laikiną susitarimą. Dabar laukiama galutinio EP ir ES šalių patvirtinimo.

 

Siekiant paskatinti šių technologijų plėtrą ir naudojimą, naujomis taisyklėmis siekiama užtikrinti teisinį tikrumą, remti inovacijas, apsaugoti vartotojus ir investuotojus bei užtikrinti finansinį stabilumą.

Finansinio stabilumo ir vartotojų apsaugos užtikrinimas

Viešų kriptovaliutų siūlymų reguliavimo taisyklės užtikrintų finansinį stabilumą. Taisyklės apima skaidrumą, leidimų suteikimą ir sandorių priežiūrą. EP nariai nori, kad kai kurių žetonų išleidimą prižiūrėtų Europos vertybinių popierių ir rinkų institucija ir Europos bankininkystės institucija. Įmonės, užsiimančios kriptovaliutų turtu, turės geriau informuoti vartotojus apie rizikas, išlaidas ir mokesčius.

2022 m. kovo mėn. Parlamentas taip pat priėmė taisykles dėl technologijų, tokių kaip blokų grandinės, naudojimo prekiaujant kriptovaliutų turtu. Tokios technologijos leidžia registruoti sąveikas ir perduoti kriptovaliutų turtą. Šio teisės akto tikslas – skatinti prekybos kriptovaliutų turtu sprendimų kūrimą, kartu išsaugant aukštą finansinio stabilumo, skaidrumo ir rinkos vientisumo lygį.

 

Anglies dvideginio pėdsako mažinimas

Siekdami sumažinti didelį kriptovaliutų anglies dvideginio pėdsaką, EP nariai ragina Komisiją parengti naujas taisykles, pagal kurias į tvarios veiklos klasifikavimo sistemą būtų įtraukta bet kokia kriptovaliutų gavybos veikla, prisidedanti prie klimato kaitos.

Kriprovaliutų naudojimo nusikalstamai veiklai stabdymas

2022 m. balandžio mėn. Parlamentas sutiko pradėti derybas su ES šalimis dėl taisyklių, kurios leistų atsekti ir identifikuoti kriptoturto perdavimą, siekiant užkirsti kelią jo naudojimui pinigų plovimui, teroristų finansavimui ir kitiems nusikaltimams.

Kova su mokesčių slėpimu ir mokesčių vengimu

2022 m. spalio mėn. Parlamentas paragino ES valstybes geriau koordinuoti kriptovaliutų turto apmokestinimą, teigdamas, kad kriptovaliutų turtui turi būti taikomi sąžiningi, skaidrūs ir veiksmingi apmokestinimai, tačiau valdžios institucijos turėtų apsvarstyti galimybę taikyti supaprastintą mokesčių režimą atsitiktiniams ar smulkiems prekiautojams ir nedideliems sandoriams. EP nariai teigė, kad blokų grandinės gali palengvinti efektyvų mokesčių surinkimą.

 

Kriptoturtas, kriptovaliutos, žetonai ir pasaulinės stabilizuotosios virtualiosios valiutos

Kriptoturtas

Kriptoturtas yra skaitmeninis turtas, kuris gali būti naudojamas investicijoms arba kaip mainų priemonė. Kitaip nei tradicinėje bankininkystėje, centrinio registro nereikia – kriptoturtas yra pagrįstas paskirstytojo registro technologija, kuri leidžia saugiai registruoti operacijas kompiuterių tinkle. Kriptoturtas yra privatus.

 

Kriptovaliutos

Pirmosios kriptovaliutos buvo bitkoinai, kurie kaip kriptovaliuta buvo pristatyti 2008 m., tai – mokėjimo būdas, alternatyvus centrinio banko išleistoms valiutoms. Iki 2020 m. buvo 5 600 skirtingų kriptovaliutų, kurių pasaulinė vertė siekė 250 mlrd. eurų. Šios kartos kriptovaliutų vertė dažnai yra gana nepastovi, o tai riboja jų praktinį panaudojimą ir paverčia juos rizikinga investicija, o ne naudinga valiuta.

 

Žetonai ir stabilizuotosios virtualiosios valiutos

Žetonai yra naujesnis kriptoturtas. Jie yra skaitmeninis interesų ar teisių į tam tikrą turtą atstovavimas. Paprastai jie išduodami siekiant pritraukti kapitalą naujiems verslo projektams ar įmonių steigimui. Pristačius naujus produktus, tokius kaip stabilizuotą virtualiąją valiutą, galinčią tapti stabiliu mokėjimo būdu, būtų suteiktos naujos galimybės steigti naujoves ir naudoti valiutą platesniu mastu.