Skip to main content

Turintiems tiršto kraujo padidėja širdies ir kraujagyslių ligų ir kraujo krešulių susidarymo rizika. Tai ypač būdinga vyresniems nei 45 metų žmonėms.

Tokiems žmonėms patariama papildyti mitybą specialiais maisto produktais, kurie mažina kraujo tirštumą.

Svarbu pabrėžti, kad šie maisto produktai nėra gydymo pakaitalas, o tik papildoma priemonė.

1.Vanduo

Vanduo yra būtinas organizmui, pavyzdžiui, normaliam kraujo kiekiui palaikyti.

Laikoma, kad sveikas vandens kiekis yra 1,5-3 litrai per dieną.

Jei geriate nepakankamai vandens, tirštėja kraujas ir didėja kraujo krešulių susidarymo rizika. Todėl paprastas būdas praskiesti kraują yra gerti paprastą vandenį arba bent jau arbatą.

2.Augaliniai aliejai

Alyvuogių, linų sėmenų ir vynuogių sėklų aliejuose yra kraujui naudingų komponentų, pavyzdžiui, antioksidantų, fenolių, vitamino E ir omega-3 rūgščių.

Tyrimai parodė, kad vartojant augalinį aliejų sumažėja medžiagų, sukeliančių kraujo krešėjimą.

Sviestas kraujui naudingas tik prieš jį pašildant, todėl jį geriausia dėti į paruoštas salotas arba tiesiog pamirkyti į duoną.

3.Ramunėlės

Ramunėlių arbata yra labai naudingas produktas visiems, turintiems tiršto kraujo.

Ramunėlės yra natūralus antikoaguliantas ir slopina trombocitų aktyvumą.

4.Jūros dumbliai

Jūros dumblių nauda gerai žinoma, o jų liekninamosios savybės yra viena iš daugelio priežasčių, kodėl verta įtraukti šį produktą į savo mitybą.

Jūros kopūstuose ir kitose jūros gėrybėse yra daug jodo, kuris didina kraujagyslių tonusą ir mažina kraujo klampumą.

5.Žuvys

Naudingos omega-3 riebalų rūgštys veiksmingai skystina kraują.

Siekiant išvengti trombozės, rekomenduojama valgyti riebią žuvį ir menkių kepenų aliejų.

Pastarasis padeda ištirpdyti esamus kraujo krešulius.

Gydytojai rekomenduoja žuvį valgyti bent tris kartus per savaitę.

6.Raudonasis vynas

Raudonųjų vynuogių odelėse gausu polifenolių – galingų antioksidantų, kurie apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo.

Tačiau ne sezono metu parduotuvėse sunku rasti raudonųjų vynuogių.

Jį pakeičia iš raudonųjų vynuogių pagamintas vynas.

Atminkite, kad alkoholinius gėrimus galima gerti labai saikingai.

7.Česnakai

Dar vienas antikoaguliantas, kurį verta įtraukti į tiršto kraujo turinčių žmonių mitybą.

Kad česnakas būtų naudingesnis, jį reikėtų valgyti žalią, pavyzdžiui, sutrinti peiliu ir įdėti į daržovių salotas ar bulves.