
INGREDIENTAI
Porcijų skaičius: 20
Tešlai:
730 g kvietinių miltų (apytikriai),
500 ml pieno,
100 ml aliejaus (ir šiek tiek dubeniui),
1 kiaušinis,
3 šaukštai cukraus,
2 arbatiniai šaukšteliai druskos,
7 g sausų mielių.
Įdarui (pasirinktinai):
Raugintų kopūstų su svogūnais ir morkomis arba varškės su razinomis, grietine ir cukrumi.
Aptepimui:
1 kiaušinis.
PARUOŠIMO BŪDAS
Paruošimo laikas: daugiau nei 1 val.
- Pieną šiek tiek pašildykite – jis turi būti maloniai šiltas, bet ne karštas. Įmaišykite cukrų ir mieles, palikite 5–10 minučių pastovėti, kol suputos.
- Į suaktyvėjusių mielių mišinį supilkite aliejų, įmuškite kiaušinį, viską lengvai paplakite šluotele.
- Miltus persijokite. Po truputį dėkite į skystą masę, pasūdykite ir minkykite, kol gausite minkštą, elastingą, nelimpančią tešlą. Jei limpa – patepkite rankas aliejumi.
- Paruoštą tešlą įdėkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite ir laikykite šiltoje vietoje 1,5–2 valandoms, kol pakils.
- Pakilusią tešlą trumpai perminkykite ir dar kartą palikite kilti 30–60 minučių.
- Kol tešla kyla, pasiruoškite įdarą.
- Raugintų kopūstų įdarui: keptuvėje su trupučiu aliejaus apkepinkite smulkintą svogūną ir tarkuotą morką, sudėkite kopūstus, pagardinkite pipirais ir druska, troškinkite apie 10–15 minučių.
- Varškės įdarui: varškę sumaišykite su grietine, cukrumi ir iš anksto nuplikytomis razinomis.
- Atplėškite nedidelį tešlos gabalėlį, suformuokite paplotėlį, dėkite įdaro ir užspauskite kraštus, kad užsivertų. Dėkite siūle į apačią.
- Kiaušinį išplakite ir aptepkite bandelių viršų.
- Sudėkite bandeles į kepimo popieriumi išklotą skardą, palikdami šiek tiek tarpo.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 minučių, kol gražiai parus.
Skanaus!