
Dešrelės tešloje – traškus užkandis, mėgstamas ir vaikų, ir suaugusiųjų
Dešrelės tešloje – tai klasikinis užkandis, kurį daugelis prisimena iš vaikystės. Jas galima sutikti tiek mokyklos bufete, tiek savaitgalio piknikuose ar net šventiniame stalo meniu. Šis patiekalas patrauklus dėl savo paprastumo: traški tešla, švelni dešrelė viduje ir galimybė patiekti jas šiltas ar šaltas. Nors atrodo, kad tai paprastas užkandis, iš tiesų yra daugybė būdų, kaip pagaminti dešreles tešloje taip, kad jos būtų ypatingai gardžios, kvapnios ir išlaikytų tobulą balansą tarp minkštumo ir traškumo.
Trumpa istorija ir populiarumas
Dešrelės tešloje turi ilgą istoriją. Panašūs patiekalai buvo žinomi jau XIX amžiuje, kai įvairiose Europos šalyse kepėjai bandė sujungti mėsiškus produktus su kepiniais. Vokietijoje šis užkandis ilgainiui tapo vienu populiariausių gatvės maisto variantų, o Jungtinėse Valstijose jis įgavo formą, kurią šiandien vadiname „corn dog“. Lietuvoje dešrelės tešloje taip pat greitai prigijo – dažnai jos ruošiamos ne tik su mieline ar sluoksniuota tešla, bet ir su paprastu krepiniu ar net bulviniu apvalkalu.
Ko reikia gardžioms dešrelėms tešloje?
Klasikinė versija reikalauja vos kelių ingredientų. Tačiau būtent nuo jų kokybės priklauso, ar užkandis bus tik paprastas, ar taps tikru malonumu.
- 8 vidutinio dydžio dešrelės (geriausia – be priedų, aukštos kokybės)
- 1 pakelis sluoksniuotos tešlos (šaldytos arba naminės)
- 1 kiaušinis aptepimui
- Šiek tiek miltų barstymui
- Pagal skonį – sezamo ar aguonų sėklų pabarstui
Jeigu norite įvairesnio skonio, galima pridėti sūrio gabalėlį tarp tešlos ir dešrelės – kepant jis išsilydo ir suteikia ypatingą kremiškumą. Kiti mėgsta įvynioti dešrelę kartu su trupučiu kečupo ar garstyčių – tai suteikia papildomo pikantiškumo.
Paruošimas žingsnis po žingsnio
Dešrelių tešloje gamyba trunka vos 20–30 minučių, o rezultatas visuomet džiugina. Štai paprastas būdas paruošti jas orkaitėje:
- Atšildykite sluoksniuotą tešlą, jei naudojate šaldytą. Lengvai pabarstykite stalviršį miltais.
- Tešlą supjaustykite į stačiakampius gabaliukus, kad būtų patogu suvynioti kiekvieną dešrelę.
- Jei norite – tarp tešlos ir dešrelės dėkite ploną sūrio riekelę.
- Įvyniokite dešrelę į tešlą taip, kad kraštai susijungtų ir laikytųsi sandariai.
- Sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir patepkite plaktu kiaušiniu.
- Pabarstykite sėklomis ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 20 minučių, kol tešla taps aukso spalvos.
Iškepusios dešrelės turėtų būti traškios išorėje ir sultingos viduje. Jas galima valgyti karštas su mėgstamais padažais – kečupu, majonezu ar garstyčiomis – arba šaltas, pavyzdžiui, pasiėmus į darbą ar pikniką.
Skirtingi variantai ir kūrybiniai priedai
Nors klasikinis receptas paprastas, verta išbandyti įvairias interpretacijas. Pavyzdžiui:
- Su bulvių koše. Tešlą galima pakeisti plonu bulvių košės sluoksniu – išeina tarsi „bulvinės dešrelės“.
- Su krepiniu tešlos sluoksniu. Vietoje sluoksniuotos tešlos naudokite tirštą tešlą kaip blyneliams – dešrelės panardinamos ir kepamos keptuvėje.
- Mini užkandžiai. Mažesnės dešrelės arba supjaustytos į mažus gabaliukus idealiai tinka vakarėliams – patogu imti rankomis.
- Veganiška versija. Galite naudoti augalines dešreles ir tešlą be kiaušinio bei pieno produktų.
Tai universalus patiekalas, kuris prisitaiko prie bet kokios situacijos – nuo vaikų gimtadienio iki kino vakaro namuose. Be to, kepamos dešrelės užpildo namus maloniu, šviežiai keptos tešlos aromatu, kuris iškart sukuria jaukumo jausmą.
Patiekimo idėjos
Dešrelės tešloje dažniausiai patiekiamos su padažais, tačiau galima improvizuoti. Prie jų puikiai tinka keptos bulvytės, šviežios daržovės arba salotos. Jei norite įdomesnio pateikimo, galite jas susukti į spiralę ant medinio pagaliuko – tokia forma ypač patiks vaikams.
Kitas būdas – patiekti kaip pagrindinį patiekalą. Tada derinkite su bulvių koše, raugintais kopūstais ar troškintomis daržovėmis. Lengvas užkandis akimirksniu pavirsta sočiu pietų variantu.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima dešreles tešloje užšaldyti?
Taip, galima tiek prieš kepimą, tiek po jo. Prieš kepimą užšaldytas dešreles tereikia dėti į orkaitę ir kepti 5–10 min. ilgiau.
Kokią tešlą geriausia naudoti?
Populiariausia – sluoksniuota sviestinė tešla, tačiau galima naudoti ir mielinę ar net paprastą tešlą be kiaušinių. Svarbiausia, kad ji būtų elastinga.
Kaip išvengti to, kad tešla atšoktų nuo dešrelės?
Svarbu, kad tešla būtų gerai prispausta ir aptepta kiaušiniu. Jei norite, galima patepti dešrelę trupučiu miltų, kad paviršius būtų sausesnis.
Ar galima kepti keptuvėje?
Taip, tačiau rezultatas bus šiek tiek kitoks – labiau primins bandeles tešloje. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol tešla gražiai apskrus iš abiejų pusių.
Su kokiais padažais skaniausia?
Klasikiniai pasirinkimai – kečupas, garstyčios, česnakinis padažas ar net sūrio dipas. Vaikai dažnai mėgsta saldesnius variantus, pvz., medaus ir garstyčių derinį.
Traškus malonumas kiekvienai progai
Dešrelės tešloje – tai paprastas, bet visada sėkmingas pasirinkimas. Jos patinka tiek mažiesiems, tiek suaugusiesiems, o gamyba nereikalauja nei specialių įgūdžių, nei daug laiko. Nesvarbu, ar ruošiate jas savaitgalio užkandžiui, ar neplanuotam susibūrimui – traški tešla, šilta dešrelė ir šiek tiek kūrybos virtuvėje garantuoja, kad šis užkandis niekada nenuvils.









