Skip to main content

Jie negali pakeisti vaistinėje parduodamų antibiotikų, tačiau gali padėti apsaugoti organizmą.

Kodėl verta ieškoti alternatyvų įprastiniams antibiotikams

Antibiotikai yra būtini daugeliui infekcijų gydyti, be jų negalima apsieiti. Problema ta, kad bakterijos puikiai prisitaiko ir išvysto atsparumą šiems vaistams daug greičiau, nei žmonės sukuria naujas vaistų grupes. Tokie atsparūs štamai gali mus sugrąžinti į viduramžius: vėl padaugėtų mirčių nuo infekcijų, o operacijos, net ir nedidelės, pavyzdžiui, dantų implantai, taptų pavojingos gyvybei.

Be to, antibiotikai vis dėlto nėra nekenksmingi. Šie vaistai naikina ne tik kenksmingas, bet ir naudingas bakterijas, pvz., žarnyne. Tai nėra mirtina, bet vis tiek nemalonu, nes sukelia viduriavimą.Todėl geriau turėti alternatyvių vaistų, kad antibiotikus galėtumėte išsaugoti tais atvejais, kai nėra kitos išeities.

Kokie natūralūs produktai turi antimikrobinį poveikį

Nuo seniausių laikų gydytojai ieškojo augalų ir produktų, kuriais galėtų išgydyti savo artimuosius. Taigi, kai kurios natūralios priemonės jau seniai buvo atrastos eksperimentiniu būdu. Ilgainiui farmakologams pavyko tiksliai nustatyti, kokie augaliniai maisto produktai kovoja su mikrobais ir kokiais cheminiais junginiais dilgėlės stabdo kraują, o pipirai šalina patinimus.

1. Ciberžolė

Ciberžolė turi lektinų, flavonoidų, saponinų ir taninų, kurie gali kovoti su mikrobais, pavyzdžiui, Pseudomonas bacillus. Jie suardo bakterijų ląstelių sieneles ir blokuoja šioms bakterijoms reikalingų fermentų gamybą.

2. ežiuolė

Ežiuolė purpurinė naudojama papildams, padedantiems imuninei sistemai kovoti su infekcijomis, gaminti. Jis kovoja su bakterijomis (Listeria, streptokokais, Haemophilus influenzae), taip pat su virusais ir grybeliais, pavyzdžiui, Candida, sukeliančiais pienligę.

3. imbieras

Imbieras taip pat kovoja su bakterijomis ir grybeliais. Jame yra alkaloidų, kurie veikia prieš E. coli ir salmoneles, slopina bakterijų, esančių periodontijuje (dantų laikymo aparate), ir net Mycobacterium tuberculosis veiklą. Jis taip pat efektyvus prieš kandidą.

4. Gvazdikėliai

Gvazdikėliai turi eterinių aliejų ir flavonoidų, kurie yra veiksmingi prieš šigeles, auksinį stafilokoką, E. coli, kandidą ir daugelį kitų mikroorganizmų. Pumpurų arba eterinio aliejaus dedama į maistą, gėrimus ir tirpalus, pavyzdžiui, burnos skalavimo skystį.

5. Česnakai

Dėl antimikrobinių ir antivirusinių junginių jis kovoja su daugeliu bakterijų, virusų ir grybelių. Net ir atsparių Staphylococcus aureus padermių atveju. Jis taip pat sustiprina tam tikrų antibiotikų poveikį.

6-7. Spanguolės ir bruknės

Liaudies medicinoje jie dažnai rekomenduojami sergant šlapimo takų infekcijomis, nes turi antimikrobinių komponentų. Pavyzdžiui, fenoliai. Tyrimais patvirtinta, kad spanguolės ir bruknės gali būti veiksmingos prieš E. coli ir Staphylococcus aureus.

8. Medus

Jame yra flavonoidų ir fenolių, kurie kovoja su bakterijomis. Tyrimais nustatyta, kad natūralus medus pasižymėjo antimikrobinėmis savybėmis prieš Staphylococcus aureus, E. coli ir Helicobacter, sukeliančias gastritą ir opas, neleido Salmonella bakterijoms prasiskverbti pro žarnyno sienelę ir padėjo gydyti laboratorinių žiurkių žaizdas.

Ar natūralūs antibiotikai gali pakeisti vaistus?

Ne. Yra daugybė ligų, kurios greitai nužudo žmogų, jei jis, užuot vartojęs antibiotikus, pradeda eksperimentuoti su ciberžole. Jei maisto produktai, kuriuos žinome jau tūkstančius metų, iš tikrųjų veiktų kaip vaistai, žmonės nebūtų mirę tūkstančiais, kai dar nebuvo antibiotikų.

Be to, nežinoma, kiek medaus ir česnako reikia suvalgyti, kad tai padėtų. Nėra pakankamai tyrimų, kad būtų galima tiksliai pasakyti, kiek tokie produktai yra veiksmingi.

Vis dėlto natūralūs antibiotikai nėra nenaudingi, nes jie gali sustiprinti tradicinį gydymą ir padėti apeiti bakterijų gynybinius mechanizmus. Taigi šiuos maisto produktus galite dažniau valgyti paūmėjus infekcijoms arba norėdami jų išvengti. Tačiau nepamirškite, kad tai yra maistas, todėl naudokite jį pagal paskirtį: neeksperimentuokite ir nekiškite česnako gabalėlių į įvairias fiziologines angas.