
Kodėl vieno puodo vakarienės tapo tokios populiarios?
Šiuolaikinis žmogus nori valgyti skaniai, sveikai, bet neturi daug laiko, noro ar energijos plauti kalnus indų. Būtent todėl vieno puodo patiekalai išgyvena tikrą renesansą – tai ne tik sriubos ar troškiniai, bet ir originalūs, maistingi deriniai, kuriuos galima paruošti per 20–30 minučių.
Šiame straipsnyje rasi 7 universalius receptus, kurie tiks tiek darbo dienos vakarienei, tiek savaitgalio improvizacijai. Juos vienija trys kriterijai:
- Mažai indų
- Sveika ir subalansuota sudėtis
- Lengvai pritaikoma pagal šaldytuvo turinį
1. Kreminis vištienos troškinys su kokosų pienu
Laikas: 25 min.
Reikia: vieno gilesnio puodo arba troškinimo keptuvės.
Ingredientai:
- 2 vištienos krūtinėlės, supjaustytos kubeliais
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 1 stiklinė kokosų pieno
- 1 morka
- 1 paprika
- 1 šaukštelis kario pastos
- Druska, pipirai, aliejus
Gaminimas: Apkepink svogūną ir česnaką, sudėk vištieną, pakepink iki baltumo. Įpilk kokosų pieną, supjaustytas daržoves, kario pastą. Uždenk ir troškink 15 min. Patiek su ryžiais arba vienas.
2. Makaronai su tunu, špinatais ir pomidorais
Laikas: 20 min.
Puodas: gilus, tinka ir wok tipo.
Ingredientai:
- 250 g makaronų
- 1 skardinė tuno aliejuje
- 1 sauja šviežių špinatų
- 10 vyšninių pomidorų
- 1 skiltelė česnako
- Alyvuogių aliejus, citrinos sultys, druska, pipirai
Gaminimas: Išvirk makaronus tame pačiame puode, nupilk vandenį, palik šiek tiek likučio. Įmesk tuną, špinatus, pomidorus, česnaką. Viską išmaišyk, pašlakstyk aliejumi ir citrina.
3. Lietuviškas grikių troškinys su pievagrybiais
Laikas: 30 min.
Ingredientai:
- 1 puodelis grikių
- 200 g pievagrybių
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 1 šaukštas sviesto
- Druska, čiobreliai, pipirai
Gaminimas: Grikius nuplauk ir išvirk. Keptuvėje apkepink svogūnus, pievagrybius, morkas. Įmaišyk virtus grikius, prieskonius – ir viskas!
4. Vegetariškas čili troškinys su avinžirniais
Laikas: 30 min.
Ingredientai:
- 1 skardinė avinžirnių
- 1 skardinė pomidorų savo sultyse
- 1 raudonasis svogūnas
- 1 paprika
- 1 šaukštas pomidorų pastos
- 1 šaukštelis kumino ir čili prieskonių
- Aliejus, druska, žiupsnelis cukraus
Gaminimas: Apkepink svogūną, sudėk pomidorus, avinžirnius, papriką, prieskonius. Troškink 15–20 min. Patiek su rudaisiais ryžiais arba tortilijomis.
5. Krevetės su česnakiniu ryžių garnyru
Laikas: 20–25 min.
Reikia: gilesnės keptuvės arba wok’o.
Ingredientai:
- 250 g nuluptų krevečių