Skip to main content

Kodėl vieno puodo vakarienės tapo tokios populiarios?

Šiuolaikinis žmogus nori valgyti skaniai, sveikai, bet… neturi daug laiko, noro ar energijos plauti kalnus indų. Būtent todėl vieno puodo patiekalai išgyvena tikrą renesansą – tai ne tik sriubos ar troškiniai, bet ir originalūs, maistingi deriniai, kuriuos galima paruošti per 20–30 minučių.

Šiame straipsnyje rasi 7 universalius receptus, kurie tiks tiek darbo dienos vakarienei, tiek savaitgalio improvizacijai. Juos vienija trys kriterijai:

  1. Mažai indų

  2. Sveika ir subalansuota sudėtis

  3. Lengvai pritaikoma pagal šaldytuvo turinį

1. Kreminis vištienos troškinys su kokosų pienu

Laikas: 25 min.

Reikia: vieno gilesnio puodo arba troškinimo keptuvės.

Ingredientai:

  • 2 vištienos krūtinėlės, supjaustytos kubeliais

  • 1 svogūnas

  • 2 skiltelės česnako

  • 1 stiklinė kokosų pieno

  • 1 morka

  • 1 paprika

  • 1 šaukštelis kario pastos

  • Druska, pipirai, aliejus

Gaminimas:

Apkepink svogūną ir česnaką, sudėk vištieną, pakepink iki baltumo. Įpilk kokosų pieną, supjaustytas daržoves, kario pastą. Uždenk ir troškink 15 min. Patiek su ryžiais arba vienas.

2. Makaronai su tunu, špinatais ir pomidorais

Laikas: 20 min.

Puodas: gilus, tinka ir wok tipo.

Ingredientai:

  • 250 g makaronų

  • 1 skardinė tuno aliejuje

  • 1 sauja šviežių špinatų

  • 10 vnt. vyšniniai pomidorai

  • 1 skiltelė česnako

  • Alyvuogių aliejus, citrinos sultys, druska, pipirai

Gaminimas:

Išvirk makaronus tame pačiame puode, nupilk vandenį, palik šiek tiek likučio. Įmesk tuną, špinatus, pomidorus, česnaką. Viską išmaišyk, pašlakstyk aliejumi ir citrina. Paruošta!

3. Lietuviškas grikių troškinys su pievagrybiais

Laikas: 30 min.

Idealu rudens sezonui.

Ingredientai:

  • 1 puodelis grikių

  • 200 g pievagrybių

  • 1 morka

  • 1 svogūnas

  • 1 šaukštas sviesto

  • Druska, čiobreliai, pipirai

Gaminimas:

Grikius nuplauk ir išvirk. Tuo metu keptuvėje svieste apkepink smulkintus svogūnus, pievagrybius, morkas. Įmaišyk virtus grikius, prieskonius – ir viskas!

4. Vegetariškas čili troškinys su avinžirniais

Laikas: 30 min.

Puikiai tinka veganams ar mėsos atsisakymo dienai.

Ingredientai:

  • 1 skardinė avinžirnių

  • 1 skardinė pomidorų savo sultyse

  • 1 raudonasis svogūnas

  • 1 paprika

  • 1 šaukštas pomidorų pastos

  • 1 šaukštelis kumino ir čili prieskonių

  • Aliejus, druska, žiupsnelis cukraus

Gaminimas:

Apkepink svogūną, sudėk pomidorus, avinžirnius, papriką, prieskonius. Troškink 15–20 min. Patiek su rudaisiais ryžiais arba tortilijomis.

5. Krevetės su česnakiniu ryžių garnyru

Laikas: 20–25 min.

Reikia: gilesnės keptuvės arba wok’o.

Ingredientai:

  • 250 g nuluptų krevečių

  • 1 puodelis ryžių

  • 2 skiltelės česnako

  • 1 šaukštas sviesto

  • Citrina, petražolės, alyvuogių aliejus, druska

Gaminimas:

Išvirk ryžius. Tuo metu keptuvėje apkepk česnaką, sudėk krevetes, trumpai kepk. Įmaišyk sviestą, citrinos sulčių, pabarstyk petražolėmis. Ryžius gali sumaišyti tiesiai tame pačiame inde.

6. Vieno puodo itališka vištiena su alyvuogėmis ir ryžiais

Laikas: 35 min.

Skonis – restorano lygio, bet pagaminimas – paprastas.

Ingredientai:

  • 2 vištienos šlaunelės (be kaulų)

  • 1/2 puodelio ryžių

  • 1/2 stiklinės sultinio

  • 10 alyvuogių (juodų ar žalių)

  • 1 mažas svogūnas

  • 1 skiltelė česnako

  • Provanso žolelės, alyvuogių aliejus

Gaminimas:

Apkepink vištieną, išimk, toje pačioje keptuvėje apkepink svogūnus, sudėk česnaką, ryžius, sultinį, alyvuoges. Įdėk atgal vištieną, uždenk ir troškink ~20 min.

7. Saldus desertas viename inde – orkaitėje keptas obuolių ir avižų pyragas

Laikas: 40 min.

Skirta tiems, kas nori kažko greito ir sveikesnio saldžiai.

Ingredientai:

  • 3 obuoliai

  • 1 puodelis avižinių dribsnių

  • 2 kiaušiniai

  • 100 ml pieno (ar augalinio pieno)

  • 1 šaukštas medaus ar klevų sirupo

  • Cinamonas, sviestas formos patepimui

Gaminimas:

Obuolius supjaustyk griežinėliais, dėk į kepimo formą. Kitame inde sumaišyk visus ingredientus, užpilk ant obuolių, kepk 180 °C orkaitėje apie 25–30 min. Patiek karštą arba šaltą.

Vienas puodas = daugiau laiko sau

Vieno puodo receptai – tai ne tik virtuvės triukai, bet ir gyvenimo būdo palengvinimas. Mažiau indų, mažiau laiko prie viryklės, daugiau skonio ir struktūrizuotos mitybos.

Šie 7 receptai – tik pradžia. Juos gali laisvai keisti pagal sezoniškumą, savo šaldytuvo turinį ar norimą kalorijų kiekį. Svarbiausia – nebijoti improvizuoti ir… sutaupyti laiko sau.