Skip to main content
Pyragėliai su mėsa – lengvas receptas savaitgalio stalui

Pyragėliai su mėsa – lengvas receptas savaitgalio stalui

Traškūs, kvapnūs ir sultingi pyragėliai su mėsa – tai patiekalas, kuris tinka tiek savaitgalio pietums, tiek draugų susibūrimui ar šventiniam stalui. Šie pyragėliai ne tik skanūs, bet ir lengvai pagaminami, todėl jų gamyba nesukels daug rūpesčių. Tereikia kelių paprastų ingredientų, šiek tiek laiko ir gero nusiteikimo – rezultatas visada pranoksta lūkesčius.

Ingredientai pyragėliams su mėsa

Norint pagaminti apie 12 pyragėlių, jums prireiks:

  • 500 g kvietinių miltų;
  • 200 ml šilto pieno arba vandens;
  • 1 kiaušinio;
  • 50 g sviesto arba aliejaus;
  • 1 arbatinio šaukštelio cukraus;
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos;
  • 7 g sausų mielių.

Įdarui:

  • 300 g maltos mėsos (kiaulienos, jautienos ar jų mišinio);
  • 1 vidutinio dydžio svogūno;
  • druskos, pipirų ir prieskonių pagal skonį;
  • šlakelio aliejaus kepimui.

Tešlos paruošimas

Pirmiausia paruoškite tešlą. Į dubenį supilkite šiltą pieną, suberkite cukrų, mieles ir palikite 10 minučių, kol mielės suaktyvės. Tada įmuškite kiaušinį, įdėkite ištirpinto sviesto, įberkite druskos ir po truputį maišydami berkite miltus. Minkykite, kol tešla taps elastinga ir nebelips prie rankų. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje apie valandą – kol padvigubės.

Įdaro paruošimas

Kol tešla kyla, pasiruoškite įdarą. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite ant šlakelio aliejaus, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos. Tada sudėkite maltą mėsą ir kepkite, kol ji taps rusva. Pagardinkite druska, pipirais, malta paprika ar kitais mėgstamais prieskoniais. Palikite atvėsti – įdaras turi būti kambario temperatūros.

Pyragėlių formavimas

Iškilusią tešlą padalinkite į mažus gabalėlius (maždaug po 60–70 g). Kiekvieną jų iškočiokite į apskritimą, į vidurį dėkite šaukštą įdaro ir užspauskite kraštus. Galite suformuoti tradicinio pusmėnulio formos pyragėlius arba mažus apvalius bandelių tipo pyragėlius. Uždengtus pyragėlius dar palikite 15 minučių pakilti.

Kepimas orkaitėje

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Pyragėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite plaktu kiaušiniu, kad gražiai apskrustų, ir kepkite 20–25 minutes, kol paviršius taps aukso rudos spalvos. Iškepusius pyragėlius atvėsinkite ant grotelių – taip išsaugosite jų traškumą.

Patarimai, kad pyragėliai pavyktų tobulai

Jei norite dar sultingesnio įdaro, į jį galite įmaišyti šaukštą grietinės ar šiek tiek sultinio. Norint paspartinti gamybą, galima naudoti sluoksniuotą tešlą – tada pyragėlius paruošite per pusvalandį. Kepant svarbu neperdžiovinti – stebėkite, kad pyragėliai neiškeptų per ilgai. Jei norite išlaikyti šviežumą ilgiau, laikykite juos sandariame inde, o prieš patiekiant trumpai pašildykite orkaitėje.

Ką prie jų patiekti?

Pyragėliai su mėsa puikiai dera su pomidorų, česnakiniu ar jogurtiniu padažu. Juos galima patiekti su šviežiomis daržovėmis, salotomis arba sultiniu. Tai universalus patiekalas, tinkantis tiek pietums, tiek iškylai gamtoje – jie gardūs tiek šilti, tiek atvėsę.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima pyragėlius užšaldyti?
Taip, iškeptus pyragėlius galima užšaldyti. Tereikia juos visiškai atvėsinti ir sudėti į sandarius maišelius. Prieš valgant – pašildyti orkaitėje.

Ar galima kepti keptuvėje?
Taip, pyragėlius galima kepti ir keptuvėje su nedideliu kiekiu aliejaus, kol abi pusės taps auksinės spalvos. Tokiu atveju jie bus dar traškesni.

Kokią mėsą geriausia naudoti?
Dažniausiai pasirenkama kiaulienos ir jautienos kombinacija, tačiau tinka ir vištiena ar kalakutiena – svarbiausia, kad mėsa būtų sultinga.

Ar galima į įdarą pridėti daržovių?
Žinoma, svogūnai, paprika, morkos ar net šiek tiek bulvių suteiks įdarui papildomo skonio ir minkštumo.

Ar pyragėliai tinka šventiniam stalui?
Taip, jie puikiai atrodo ant stalo ir patinka tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Juos galima patiekti su įvairiais padažais ar kaip užkandį.

Naminiai pyragėliai – šiluma ir kvapas virtuvėje

Nieko nėra jaukesnio nei namų kvapas, kai orkaitėje kepa pyragėliai. Tai ne tik skanus, bet ir širdžiai mielas patiekalas, primenantis vaikystės skonius. Nesvarbu, ar kepate juos šeimai, ar svečiams – šie pyragėliai visada priverčia šypsotis ir sukuria šventinę nuotaiką net paprastą savaitgalį.