
Spagečiai su faršu – klasikinis receptas darbo dienos vakarui
Spagečiai su faršu – tai tikra darbo dienos išsigelbėjimo vakarienė. Šis patiekalas yra vienas iš tų, kurie niekada nepabosta: greitai paruošiamas, sotus, kvapnus ir visada pasiteisinantis. Nors jo šaknys siekia itališką virtuvę, šiandien šis patiekalas tapo universaliu pasirinkimu visame pasaulyje – nuo šeimos vakarienės iki skubaus pietų užkandžio. Šiame recepte apžvelgsime, kaip paruošti klasikinį variantą, pateiksime naudingų patarimų ir idėjų, kaip jį paversti dar gardesniu.
Ingredientai
Norint paruošti 4 porcijas klasikinių spagečių su faršu, jums reikės:
- 400 g maltos jautienos arba mišraus jautienos ir kiaulienos faršo;
- 300 g spagečių (geriausia „al dente“ tipo);
- 1 svogūno;
- 2 skiltelių česnako;
- 400 g konservuotų pomidorų arba pomidorų padažo;
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 1 arbatinio šaukštelio cukraus (rūgštingumui subalansuoti);
- Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
- Šviežių arba džiovintų bazilikų ir raudonėlio;
- Tarkuoto kietojo sūrio (pvz., „Parmesan“ arba „Grana Padano“).
Gaminimo būdas
1. Paruoškite spagečius.
Užvirkite didelį puodą vandens, pasūdykite ir suberkite spagečius. Virkite pagal pakuotės nurodymus, kol bus „al dente“ – nei per kieti, nei pervirę. Nusunkite, bet šiek tiek virimo vandens palikite – jis pravers padažui praskiest.
2. Kepkite faršą.
Gilioje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite smulkintą svogūną. Kepkite kelias minutes, kol suminkštės. Tuomet dėkite česnaką ir po minutės – faršą. Maišykite ir kepkite, kol mėsa įgaus rusvą spalvą, o išsiskyręs skystis išgaruos.
3. Paruoškite padažą.
Kai faršas iškeps, supilkite konservuotus pomidorus arba pomidorų padažą. Įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, cukraus, bazilikų ir raudonėlio. Sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie 10–15 minučių, kol padažas sutirštės. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens nuo makaronų, kad padažas būtų vientisas.
4. Sumaišykite viską.
Į padažą sudėkite išvirtus spagečius ir gerai išmaišykite, kad jie pasidengtų tolygiai. Leiskite jiems kelias minutes pabūti ant silpnos ugnies, kad įgertų padažo skonį.
5. Patiekimas.
Patiekite karštus spagečius su gausiai užtarkuotu sūriu ir, jei norite, keliais šviežio baziliko lapeliais. Šalia puikiai tiks žalios salotos su alyvuogių aliejumi ir keliais pomidorų griežinėliais.
Naudingi patarimai
- Jei mėgstate intensyvesnį skonį, į padažą galite įlašinti kelis lašus „Worcestershire“ arba sojų padažo.
- Paprastą pomidorų padažą galite paįvairinti šlakeliu raudono vyno – jis suteiks gylio ir aromato.
- Norint lengvesnio varianto, faršą galima pakeisti kalakutiena arba vištiena.
- Jei norite vegetariškos versijos, vietoje faršo naudokite lęšius, avinžirnius arba smulkintus pievagrybius – jie suteikia panašią tekstūrą.
Klasikos pritaikymas kasdienybei
Šis patiekalas puikiai tinka ne tik vakarienei, bet ir pietums kitą dieną – jis išlaiko skonį net pašildytas. Spagečiai su faršu – tai universalus receptas, kurį galima pritaikyti prie savo skonio. Galite pridėti šviežių daržovių, aitriosios paprikos ar net šlakelį grietinėlės, kad padažas taptų švelnesnis. Tai patiekalas, kuris suteikia galimybę improvizuoti, bet niekada nenuvilia.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ar galima naudoti kitokį makaronų tipą?
Taip. Vietoje spagečių galite naudoti tagliatelles, fusilli ar penne – svarbiausia, kad makaronai gerai sulaikytų padažą.
Ar faršą galima paruošti iš anksto?
Žinoma. Paruoštą faršo padažą galite laikyti šaldytuve iki 3 dienų arba užšaldyti – jis išlieka skanus ir po atitirpinimo.
Kaip išvengti, kad makaronai neliptų?
Virkite juos dideliame kiekyje pasūdyto vandens ir nepamirškite maišyti pirmomis minutėmis. Nusunktus galima šiek tiek apšlakstyti alyvuogių aliejumi.
Kiek laiko užtrunka šis patiekalas?
Vidutiniškai apie 30 minučių – idealiai tinka, kai norisi skanaus, bet greito naminio maisto po darbo dienos.
Skonis, kuris niekada nepavargsta
Spagečiai su faršu – tai ne tik klasika, bet ir patiekalas, kuris sujungia paprastumą su jaukumu. Jis tinka kiekvienam – nuo studento iki šeimos tėvų, nes visada pavyksta ir visada džiugina. Nors receptas gali būti pritaikomas įvairiai, vienas dalykas išlieka toks pats – tas naminis, tikras ir šildantis skonis, kurio taip norisi po ilgos dienos. Tad virkite spagečius, kvapniai troškinkite faršą ir mėgaukitės patiekalu, kuris niekada neišeis iš mados.









