INGREDIENTAI
Porcijų skaičius – 8
-
Antis: 1 paukštis (2 – 2,5 kg)
Marinatui
-
10 česnako skiltelių (arba 1 v. š. česnako miltelių)
-
2 v. š. citrinų sulčių (ar obuolių acto)
-
2 v. š. medaus
-
1 v. š. aliejaus (arba tirpinto sviesto)
-
1 v. š. druskos (ar pagal skonį)
-
1 v. š. saldžiosios paprikos miltelių
-
2 a. š. cinamono
-
1 a. š. maltų pipirų (5 pipirų mišinys)
Įdarui
-
2 rūgštesni obuoliai (arba 4 – 5, jei norėsite prikimšti gausiau)
-
Sauja džiovintų spanguolių (nebūtina, bet dera)
-
1 a. š. džiovintų čiobrelių (ar Provanso žolelių)
-
1 a. š. cinamono
-
1 rozmarino ar čiobrelio šakelė (nebūtina)
Padažui
-
50 g sviesto
-
1 apelsinas
-
1 v. š. medaus (arba 2 v. š. rudojo cukraus)
-
2 česnako skiltelės
-
Šlakelis citrinų sulčių (ar obuolių acto)
-
½ a. š. druskos
PARUOŠIMO BŪDAS
Bendra trukmė – > 1 val.
-
Paruoškite antį. Nuplaukite paukštį, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Nupjaukite uodegos liauką ir perteklinius riebalus. Krūtinės odą negiliai įpjaukite deimantų raštu – taip kepant lengviau ištekės riebalai.
-
Marinatas. Sumaišykite medų, aliejų, citrinų sultis, sutrintą česnaką, papriką, cinamoną, druską ir pipirus. Mišiniu gerai įtrinkite anties vidų ir išorę. Jei turite laiko, palikite marinuotis šaldytuve kelioms valandoms ar per naktį (neuždenkite, kad oda apdžiūtų).
-
Prieš kepdami paukštį išimkite iš šaldytuvo likus ~1 – 2 val. – kambario temperatūros antis keps tolygiau. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.
-
Įdaras. Obuolius supjaustykite stambesnėmis skiltelėmis, sumaišykite su spanguolėmis, čiobreliais ir cinamonu. Prikimškite antį, įdėkite rozmarino šakelę, kojas suriškite. Jei obuolių dedate daug, susiūkite kaklą ir apatinį pjūvį.
-
Kepimas. Antį krūtinėle į viršų dėkite ant grotelių, po jomis pakiškite skardą su trupučiu vandens. 15 min. kepkite 220 °C, tada sumažinkite iki 160 °C ir kepkite apie 1 val. už kiekvieną svorio kilogramą (pvz., 2,5 kg ≈ 2 val. 30 min.). Kas 20–30 min. apšlakstykite nutekančiais riebalais. Antis bus iškepusi, kai storiausioje vietoje vidinė temperatūra pasieks 75 °C.
-
Ištraukę uždenkite paukštį folija ir palikite 15 – 20 min., kad „pailsėtų“.
-
Padažas. Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą su medumi ir druska. Įspauskite apelsino sultis, įtarkuokite šiek tiek žievelės, sudėkite sutrintą česnaką ir pakaitinkite, kol susijungs. Pagal skonį balansuokite citrinos sultimis – turi būti maloniai saldžiarūgštis.
-
Patiekite antį pjaustytą porcijomis su keptais obuoliais ir užpilkite apelsinų–medaus padažu. Skanaus!