
  Kai kurie receptai perduodami ne iš kulinarinių knygų, o iš lūpų į lūpas – prie laužo, prie stalo, kieme, kai uošvis stovi šalia ir sako: „tik svogūnų negailėk.“ Šitas marinatas būtent toks – senoviškas, paprastas ir viską darantis tiksliai taip, kaip reikia.
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos sprandinės (arba kitos, bet riebesnės dalies)
 - 3–4 dideli svogūnai
 - 2 šaukštai druskos
 - 1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų
 - 1 šaukštelis maltų kvapiųjų pipirų (nebūtina, bet tradiciška)
 - 3–4 šaukštai natūralaus 9 % acto
 - 1 šaukštas cukraus
 - Jei norisi – lauro lapas, pora čiobrelių šakelių
 
Paruošimo būdas – be jokių “modernybių”:
- Mėsą supjaustyk dideliais gabalais – kaip uošvis sakytų: „ne blynui, o vyrui“.
 - Svogūnus supjaustyk storais žiedais, paminkyk rankomis, kad išleistų sultis.
 - Į dubenį dėk mėsą, svogūnus, druską, cukrų, pipirus, actą ir (jei naudoji) lauro lapą.
 - Viską sumaišyk rankomis – senoviškai, be šaukšto. Tegu rankos pajunta tą svorį.
 - Uždenk ir dėk į šaldytuvą arba vėsią vietą bent 12 valandų, dar geriau – 24.
 
Kuo šis marinatas ypatingas?
  
- Nėra jokių aliejų, majonezų ar priedų. Tik rūgštis ir druska – klasika.
 - Svogūnas veikia kaip pagrindinis fermentas – jis suminkština mėsą, įsigeria į kiekvieną sluoksnį.
 - Cukrus ir actas subalansuoja rūgštingumą ir suteikia vos pastebimą karamelizuotą poskonį.
 
Jei kepi šašlykus senam geroj malkinėj kepsninėj – dar papildyk su alksnio ar vyšnios dūmu. O jei nori tikro uošvio stiliaus – kepk basom kojom, su alaus skardine rankoje ir neskubėk.
				








