Skip to main content

Kai kurie receptai perduodami ne iš kulinarinių knygų, o iš lūpų į lūpas – prie laužo, prie stalo, kieme, kai uošvis stovi šalia ir sako: „tik svogūnų negailėk.“ Šitas marinatas būtent toks – senoviškas, paprastas ir viską darantis tiksliai taip, kaip reikia.

Ingredientai:

  • 1 kg kiaulienos sprandinės (arba kitos, bet riebesnės dalies)
  • 3–4 dideli svogūnai
  • 2 šaukštai druskos
  • 1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelis maltų kvapiųjų pipirų (nebūtina, bet tradiciška)
  • 3–4 šaukštai natūralaus 9 % acto
  • 1 šaukštas cukraus
  • Jei norisi – lauro lapas, pora čiobrelių šakelių

Paruošimo būdas – be jokių “modernybių”:

  1. Mėsą supjaustyk dideliais gabalais – kaip uošvis sakytų: „ne blynui, o vyrui“.

  2. Svogūnus supjaustyk storais žiedais, paminkyk rankomis, kad išleistų sultis.

  3. Į dubenį dėk mėsą, svogūnus, druską, cukrų, pipirus, actą ir (jei naudoji) lauro lapą.

  4. Viską sumaišyk rankomis – senoviškai, be šaukšto. Tegu rankos pajunta tą svorį.

  5. Uždenk ir dėk į šaldytuvą arba vėsią vietą bent 12 valandų, dar geriau – 24.

Kuo šis marinatas ypatingas?

  • Nėra jokių aliejų, majonezų ar priedų. Tik rūgštis ir druska – klasika.
  • Svogūnas veikia kaip pagrindinis fermentas – jis suminkština mėsą, įsigeria į kiekvieną sluoksnį.

  • Cukrus ir actas subalansuoja rūgštingumą ir suteikia vos pastebimą karamelizuotą poskonį.

Jei kepi šašlykus senam geroj malkinėj kepsninėj – dar papildyk su alksnio ar vyšnios dūmu. O jei nori tikro uošvio stiliaus – kepk basom kojom, su alaus skardine rankoje ir neskubėk.