
Idėjos mėsos patiekalams – ką pasigaminti iš to, ką turite namuose
Kai šaldytuve likę keli mėsos gabaliukai, o į parduotuvę eiti nesinori, išradingumas virtuvėje tampa tikru išsigelbėjimu. Dažnai net paprasčiausi ingredientai gali pavirsti gardžiu, sočiu patiekalu. Nesvarbu, ar turite vištienos, kiaulienos, jautienos ar maltos mėsos – visada galima sukurti kažką naujo ir skanaus, nenaudojant sudėtingų receptų ar brangių produktų. Štai kelios idėjos, kaip išnaudoti tai, ką jau turite namuose, ir nustebinti save bei šeimą gardžiu maistu.
Vištienos patiekalai iš paprastų ingredientų
Vištiena – bene universaliausia mėsa, kurią galima gaminti dešimtimis būdų. Net jei turite tik kelis vištienos filė gabalėlius, iš jų galima paruošti įspūdingą vakarienę.
Greiti keptos vištienos gabalėliai su daržovėmis. Supjaustykite vištieną juostelėmis, kepkite keptuvėje su česnaku ir bet kokiomis daržovėmis, kurias rasite šaldytuve – paprika, morkomis ar brokoliais. Pabarstykite sojų padažu, o pabaigoje įpilkite šlakelį grietinėlės. Gaivus, sotus ir visada pavykstantis patiekalas.
Vištienos kepsneliai orkaitėje. Jei turite kiaušinį, džiūvėsėlius ir šiek tiek prieskonių, galite pasigaminti sultingus kepsnelius. Tereikia apvolioti vištieną kiaušinyje ir džiūvėsėliuose, kepti 180 °C temperatūroje apie 25 minutes. Puikiai tinka su bulvių koše ar šviežiomis salotomis.
Makaronai su vištiena ir sūrio padažu. Virkite makaronus, tuo metu keptuvėje apkepkite vištienos gabalėlius su svogūnu ir česnaku, tada supilkite grietinėlę, tarkuotą sūrį ir pagardinkite pipirais. Paprasta, bet nepaprastai skanu.
Kiaulienos patiekalai, kai trūksta idėjų
Kiauliena – sotus ir universalus produktas, kuris tinka tiek troškiniams, tiek greitai keptuvėje paruošiamiems patiekalams.
Troškinta kiauliena su kopūstais. Supjaustykite mėsą gabalėliais, apkepkite, tada pridėkite smulkintų kopūstų, morkų, pomidorų pastos ir šiek tiek vandens. Troškinkite apie 40 minučių – gausite klasikinį, kaimišką ir itin aromatingą patiekalą.
Kepti kiaulienos kepsniai su svogūnais. Pabarstykite mėsą prieskoniais, pamuškite, uždėkite svogūnų žiedus ir kepkite keptuvėje iki auksinės spalvos. Puikiai dera su bulvėmis ar kruopomis.
Makaronai su kiaulienos faršu. Turite tik faršo ir makaronų? Tai jau pusė darbo! Apkepkite faršą su svogūnu, česnaku, pridėkite pomidorų padažo ir sumaišykite su makaronais. Klasikinis greitas patiekalas, kuris niekada nenuvilia.
Ką pagaminti iš jautienos?
Jautiena reikalauja šiek tiek daugiau laiko, bet tinkamai paruošta ji būna ypač sultinga ir aromatinga. Net jei turite tik kelis gabalėlius, galite sukurti puikų patiekalą.
Troškinta jautiena su daržovėmis. Apkepkite jautienos gabaliukus, pridėkite morkų, svogūnų, česnako, bulvių ir šlakelį sultinio ar vandens. Troškinkite, kol mėsa suminkštės. Tai patiekalas, kuris kvepia jaukumu.
Jautienos kotletai. Jei turite maltos jautienos, sumaišykite ją su svogūnu, kiaušiniu, džiūvėsėliais ir prieskoniais. Kepkite keptuvėje arba orkaitėje. Patiekite su ryžiais, bulvėmis ar daržovėmis.
Greiti patiekalai iš maltos mėsos
Maltos mėsos patiekalai – vieni praktiškiausių, nes iš mažo kiekio galima paruošti daug. Tai ideali išeitis, kai norisi greitai, bet gardžiai pavakarieniauti.
Kotletai su priedais. Į faršą įmaišykite tarkuotą cukiniją ar morką – taip patiekalas bus sultingesnis ir sveikesnis. Kepkite keptuvėje arba orkaitėje.
Greiti mėsos blyneliai. Sumaišykite faršą su kiaušiniu, miltais ir prieskoniais, kepkite keptuvėje kaip blynus. Tinka su pomidorų ar jogurtiniu padažu.
Užkeptas faršas su bulvėmis. Kepimo inde sluoksniuokite virtas bulves, faršą su svogūnais ir šiek tiek sūrio. Kepkite iki kol viršus apskrus – paprastas, sotus patiekalas visai šeimai.
Kaip pritaikyti receptus pagal turimus ingredientus
Neretai neturime visko, kas nurodyta receptuose, tačiau tai neturėtų riboti kūrybiškumo. Štai keli būdai, kaip lengvai improvizuoti:
- Jei trūksta mėsos, ją galima papildyti ankštiniais – pupelėmis ar avinžirniais.
- Vietoje grietinėlės naudokite jogurtą ar pieną su šaukštu miltų padažui tirštinti.
- Pomidorų pastą pakeiskite kečupu arba susmulkintu pomidoru.
- Net jei neturite šviežių prieskoninių žolelių, džiovinti prieskoniai puikiai tiks – svarbu jų nepadauginti.
DUK – dažniausiai užduodami klausimai
Ką daryti, jei turiu tik virtos mėsos likučių?
Galite juos panaudoti troškiniams, salotoms ar įvyniojimams tortilijoje. Tiesiog pašildykite su šiek tiek prieskonių ar padažo.
Kokie prieskoniai labiausiai tinka prie mėsos?
Klasikiniai – juodieji pipirai, paprika, česnakai, čiobreliai, rozmarinas. Jie tinka beveik visoms mėsos rūšims.
Ar galima maišyti skirtingas mėsas?
Taip, pavyzdžiui, vištienos ir kiaulienos faršas suteikia kotletams daugiau sultingumo, o jautienos ir kiaulienos derinys – sodresnį skonį.
Kiek laiko galima laikyti virtą mėsą?
Šaldytuve – iki 3 dienų, o šaldiklyje – iki 3 mėnesių. Prieš vartojant, visada įsitikinkite, kad mėsa gerai pašildyta.
Kūrybiškumas virtuvėje – geriausias prieskonis
Mėsos patiekalų įvairovė tokia didelė, kad beveik visada galima sukurti ką nors naujo iš to, ką turite po ranka. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti, derinti skonius ir pasitikėti savo intuicija. Net paprasčiausi ingredientai, paruošti su meile, gali virsti gardžiausiu šeimos patiekalu. Tad atverkite šaldytuvą, pažvelkite, ką turite, ir leiskite vaizduotei sukurti naują, skanų atradimą.









