Skip to main content
Čirviniai blynai – purūs ir kvapnūs sekmadienio rytui

Čirviniai blynai – purūs ir kvapnūs sekmadienio rytui

Jei yra patiekalas, kuris sukuria namų jaukumą vos pasklidus pirmiesiems kvapams iš virtuvės, tai be abejonės – čirviniai blynai. Šie purūs, lengvai salstelėję ir švelnaus vanilės aromato blynai yra tikra sekmadienio rytų klasika. Jie ne tik gardūs, bet ir nostalgiški – primenantys vaikystę, kai mama ar močiutė kepdavo juos senoje čirvinėje keptuvėje. Šiandien čirvinius blynus nesunku iškepti ir elektrinėje blyninėje, o rezultatas vis tiek išlieka tas pats – švelniai traškūs krašteliai, purus vidus ir nuostabus kvapas.

Ingredientai

Norint paruošti maždaug 10–12 čirvinių blynų, jums reikės:

  • 2 kiaušinių;
  • 3 šaukštų cukraus;
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus;
  • 250 ml pieno;
  • 150 g miltų;
  • 50 g ištirpinto sviesto (arba aliejaus);
  • Žiupsnelio druskos;
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.

Tešlos paruošimas

1. Išplakite kiaušinius su cukrumi.
Dubenyje sumaišykite kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų. Plakite, kol masė taps šviesi ir puri – taip blynai bus minkštesni.

2. Įpilkite pieno ir sviesto.
Lėtai įmaišykite pieną ir ištirpintą sviestą (arba aliejų). Svarbu, kad sviestas nebūtų per karštas, jog nesutrauktų kiaušinių.

3. Suberkite miltus ir kepimo miltelius.
Po truputį berkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Maišykite šluotele arba mikseriu, kol tešla taps vientisa ir be gumuliukų. Ji turėtų būti tiršta, bet vis dar lengvai pilama – panaši į tirštą grietinę.

Čirvinių blynų kepimas

1. Įkaitinkite čirvinę keptuvę.
Jei naudojate senovinę čirvinę, ją prieš kepdami patepkite trupučiu sviesto ar aliejaus. Elektrinėje blyninėje to dažniausiai nereikia, nes paviršius būna nelipnus.

2. Kepkite blynus.
Į kiekvieną formelę įpilkite šaukštą ar du tešlos ir tolygiai paskirstykite. Kepkite apie 2–3 minutes, kol blynas taps auksinės spalvos, tada apverskite arba uždarykite dangtį (priklausomai nuo keptuvės tipo). Kepimo kvapas greitai pripildys visus namus saldžia nostalgija.

3. Patiekimas.
Kepkite, kol išnaudosite visą tešlą. Blynus galite tiekti šiltus – su uogiene, klevų sirupu, kondensuotu pienu ar tiesiog su sviestu ir trupučiu cukraus. Norint gaivesnio varianto, tinka ir šviežios uogos su jogurtu.

Čirvinių blynų variacijos

Kiekviena šeima turi savą čirvinių blynų receptą – vieni mėgsta saldesnius, kiti į tešlą įmaišo daugiau sviesto ar pieno. Štai keletas įdomių idėjų, kaip paįvairinti klasikinį receptą:

  • Su kefyru: dalį pieno pakeiskite kefyru – blynai taps dar purūs ir šiek tiek rūgštelės.
  • Su obuoliais: įmaišykite smulkiai tarkuotų obuolių – tai suteiks drėgmės ir malonų aromatą.
  • Su kakava: šaukštas kakavos miltelių pavers blynus šokoladiniais.
  • Be cukraus: jei ruošiate blynus prie sūrių užtepėlių, cukrų galima visiškai išbraukti.

Patarimai, kad čirviniai blynai visada pavyktų

  • Tešlą paruošus, leiskite jai pastovėti bent 10–15 minučių – kepimo milteliai aktyvuosis, o blynai bus dar purūs.
  • Jei norite traškesnių kraštelių, į tešlą įpilkite truputį gazuoto vandens.
  • Neperkepkite – kai blynai tampa aukso spalvos, jie jau paruošti. Perkepti praras purumą ir taps sausesni.
  • Jei kepate didesnį kiekį, laikykite juos šiltai – orkaitėje, nustatę 80 °C temperatūrą.

Čirviniai blynai – daugiau nei pusryčiai

Nors čirviniai blynai dažniausiai siejami su tingiais savaitgalio pusryčiais, jie gali tapti ir puikiu desertu. Juos galima sluoksniuoti su kremu, šokoladu ar uogiene, taip sukuriant lengvą blynų tortą. Vaikai mėgsta juos formuoti širdelėmis ar gėlėmis – tai puikus būdas įtraukti visą šeimą į gaminimo procesą.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima čirvinius blynus ruošti be pieno?
Taip, vietoje pieno galima naudoti augalinį gėrimą – avižų, sojų ar migdolų. Skonis išlieka švelnus, o tekstūra beveik tokia pati.

Kodėl blynai prilimpa prie keptuvės?
Dažniausiai dėl to, kad keptuvė per šalta arba nepakankamai patepta riebalais. Leiskite jai gerai įkaisti prieš pilant tešlą.

Ar galima blynus užšaldyti?
Taip, atvėsusius blynus galima užšaldyti. Vėliau pašildykite skrudintuve arba orkaitėje – jie vėl taps purūs ir kvapnūs.

Kaip išgauti tobulą purumą?
Svarbiausia – nepermaišyti tešlos. Kai tik ingredientai susijungia, liaukitės maišyti. Taip išsaugosite oro burbuliukus, dėl kurių blynai kyla kepdami.

Sekmadienio rytas, kuris kvepia namais

Čirviniai blynai – tai ne tik maistas, bet ir mažytė tradicija, kuri sukuria šilumą namuose. Jie paprasti, tačiau turi ypatingą galią suvienyti šeimą prie stalo. Tad kitą kartą, kai norėsite šiek tiek džiaugsmo sekmadienio rytui, išsitraukite čirvinę keptuvę, įjunkite mėgstamą muziką ir leiskite namams prisipildyti to nepakartojamo blynų kvapo.