Temos
Sužinokite geriausią metodą, kaip virti kiaušinius, kad kiekvieną kartą be jokio vargo pagamintumėte tobulą kietai virtą kiaušinį.
1 veiksmas: Kiaušinius sudėkite į puodo dugną. Įsitikinkite, kad kiaušiniai nėra perpildyti. Jie turėtų lengvai tilpti.
2 veiksmas: Pripilkite puodą šalto vandens 1 cm virš kiaušinių.
3 veiksmas: ant viryklės ar ant didelės ugnies greitai užvirinkite vandenį.
4 veiksmas: Kai vanduo užvirs, uždenkite keptuvę dangčiu ir nukelkite ją nuo ugnies. Nekelkite dangčio. Nustatykite laikmatį norimo tipo virtiems kiaušiniams – nuo 4 minučių iki 12 minučių.
5 veiksmas: pripildykite didelį dubenį ledo ir vandens.
6 veiksmas: Kai kiaušiniai pasieks norimą virimo laiką, žnyplėmis išimkite kiaušinius iš karšto vandens ir atsargiai panardinkite į paruoštą ledinį vandenį, kad atvėstų (apie 10 minučių).
7 veiksmas: Atsargiai stuktelėkite kiaušinius į kietą paviršių ir nulupkite lukštą. Kiaušinius nuplaukite po šaltu vandeniu, kad pašalintumėte visus lukšto gabalėlius, ir nusausinkite.
Kiek minučių turėčiau virti kiaušinį?
Minkštai virtas (skystas arba labai minkštas trynys) – 4-6 minutės
kietai išvirtas (kietas išviręs trynys) – 8-12 minučių
Klausymai
Kodėl aplink mano trynį yra žalias apskritimas?
Deja, žalias trynys reiškia, kad kiaušinius pervirėte.
Vienas iš mano kiaušinių verdant įtrūko. Ar vis dar galiu jį valgyti?
Retkarčiais verdant kiaušinis įtrūksta ir iš jo gali ištekėti dalis vidinio baltymo ir net trynys. Techniškai kiaušinis vis tiek yra valgomas, nes buvo išvirtas, nors ir šiek tiek kitokiu būdu.
Kodėl mano kiaušinis nenulupamas lygiai?
Kartais lupdami kiaušinį galite pastebėti, kad kartu su lukštu atsiskiria ir kiaušinio gabalėliai. Tai visiškai normalu ir neturi įtakos kiaušinio skoniui, tik išvaizdai. Yra daugybė priežasčių, kodėl kiaušiniai nenulupami lygiai. Šviežius kiaušinius nulupti sunku, o senesnius kiaušinius nulupti lengviau. Yra daug patarimų, gudrybių ir senų žmonų pasakojimų, kaip sklandžiai nulupti kiaušinį. Į vandenį įpilkite šaukštelį valgomosios sodos arba šaukštelį acto. Prieš kepant kiaušinio dugną pradurkite adata. Prieš dėdami kiaušinius į ledo vonelę, juos iš visų pusių sudaužykite. Tai tik keletas iš daugelio patarimų ir gudrybių.