Skip to main content
Drėgnas šokoladinis pyragas – desertas, kuris visada pavyksta

Drėgnas šokoladinis pyragas – desertas, kuris visada pavyksta

Drėgnas šokoladinis pyragas – tai klasika, kuri niekada nenuvilia. Nesvarbu, ar ruošiate desertą savaitgalio popietei, ar norite nustebinti svečius ypatinga proga – šis pyragas visuomet sulaukia pagyrų. Jo paslaptis slypi paprastuose ingredientuose, tikslioje kepimo temperatūroje ir, žinoma, kokybiškame šokolade. Rezultatas – minkštas, lengvai drėgnas vidus, subtiliai traški plutelė ir neapsakomai sodrus skonis.

Kodėl verta išbandyti šį pyragą

Šokoladinis pyragas turi nepaprastą gebėjimą pakelti nuotaiką ir sukurti jaukumo jausmą. Tai desertas, kuris tinka visiems – tiek vaikams, tiek suaugusiems. Jo gamyba nereikalauja sudėtingų įrankių ar kulinarinių įgūdžių, o rezultatas visada atrodo profesionaliai. Be to, šis pyragas puikiai tinka tiek šiltas, tiek atvėsęs – su ledais, uogomis ar plakta grietinėle.

Ingredientai

Norint pagaminti šį drėgną šokoladinį pyragą, jums prireiks:

  • 200 g tamsaus šokolado (geriausia – 70 % kakavos);
  • 150 g sviesto;
  • 3 kiaušinių;
  • 150 g cukraus (galima naudoti rudąjį);
  • 100 g miltų;
  • 1 šaukšto kakavos miltelių;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • Žiupsnelio druskos;
  • Pasirinktinai – šlakelio vanilės ekstrakto ar romo aromato.

Jei norite dar intensyvesnio skonio, galite pridėti saują šokolado gabalėlių ar riešutų. Jie suteiks tekstūros ir malonų traškesį.

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite pagrindą. Sviestą ir šokoladą ištirpinkite karščiui atspariame inde virš vandens garų arba mikrobangų krosnelėje. Išmaišykite iki vientisos, blizgios masės ir atvėsinkite.
  2. Plakite kiaušinius su cukrumi. Kiaušinius ir cukrų išplakite iki šviesios, purios masės – tai suteiks pyragui minkštumo.
  3. Sujunkite šokoladinę masę su kiaušiniais. Lėtai supilkite šokolado mišinį į kiaušinių masę, vis maišydami.
  4. Įmaišykite sausus ingredientus. Suberkite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Maišykite švelniai, kol tešla taps vientisa.
  5. Kepkite. Supilkite tešlą į kepimo formą (20–22 cm skersmens), išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 25–30 minučių. Vidurys turi likti šiek tiek drėgnas.

Atvėsinkite pyragą bent 15 minučių prieš pjaustydami – taip jis išsilaikys vientisas, o vidus išliks tobulai minkštas.

Kaip pasiekti tobulą drėgnumą

Šio pyrago sėkmė priklauso nuo kepimo laiko. Jei perkepsite – jis taps sausas, jei per trumpai – per minkštas. Geriausia patikrinti mediniu pagaliuku: kai ištraukiate jį su keliais drėgnais trupiniais, vadinasi, laikas traukti pyragą iš orkaitės. Kuo daugiau šokolado naudosite, tuo sodresnė ir drėgnesnė bus tekstūra.

Kaip patiekti drėgną šokoladinį pyragą

Pyragas pats savaime yra puikus, tačiau jį galima patobulinti keliomis idėjomis:

  • Patiekite šiltą su vaniliniais ledais – karštas šokoladas ir šaltas ledų kontrastas sukuria nepakartojamą derinį.
  • Pabarstykite cukraus pudra ir šviežiomis uogomis – atrodo elegantiškai ir šventiškai.
  • Užpilkite šokoladiniu glajumi ar karamele, kad pyragas taptų dar prabangiau atrodantis.
  • Patiekite su kava ar stikline raudono vyno – šis desertas puikiai dera prie stipresnių skonių.

Naudingi patarimai

  • Jei norite be glitimo versijos, vietoj miltų naudokite migdolų miltus – pyragas išliks drėgnas.
  • Kuo tamsesnis šokoladas, tuo mažiau cukraus reikės.
  • Pyragą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų, tačiau prieš patiekiant verta trumpai pašildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje.
  • Norint šiek tiek egzotiškumo, įberkite žiupsnelį cinamono, kardamono ar aštrios čili – toks skonis nustebins net gurmanus.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Kodėl mano pyragas išėjo sausas?
Tikėtina, kad jį per ilgai kepėte. Kiekviena orkaitė skiriasi, todėl patikrinkite pyragą 25 minutę – jis turi būti tvirtas kraštuose, bet drėgnas viduryje.

Ar galima naudoti pienišką šokoladą?
Galima, bet desertas bus saldesnis ir mažiau intensyvaus skonio. Geriausia naudoti tamsų šokoladą su bent 60–70 % kakavos.

Ar šį pyragą galima užšaldyti?
Taip, atvėsintą pyragą galima supjaustyti porcijomis ir laikyti šaldiklyje iki mėnesio. Prieš valgant – pašildyti.

Ar tinka kepimui be kiaušinių?
Taip, vietoje kiaušinių galima naudoti trintus bananus arba obuolių tyrę – tai suteiks pyragui papildomo drėgnumo.

Kaip išlaikyti pyrago drėgmę kitą dieną?
Laikykite sandariame inde kambario temperatūroje arba trumpai pašildykite prieš patiekiant – šokoladas vėl taps švelnus ir tirpstantis.

Saldus laikas sau ir kitiems

Drėgnas šokoladinis pyragas – tai desertas, kuris visada pavyksta ir niekada nepavargsta. Jis sukuria šilumos jausmą, suburia prie stalo ir primena, kad kartais laimė slypi paprastume. Nesvarbu, ar kepate sau, ar dalinatės su artimaisiais – keli šaukštai šio pyrago visada praskaidrins dieną.