Skip to main content
Kijevo kotletai – traškūs išorėje, sultingi viduje

Kijevo kotletai – traškūs išorėje, sultingi viduje

Kijevo kotletai – tai vienas žinomiausių patiekalų, kurį vertina ne tik Rytų Europos, bet ir pasaulio virtuvės gurmanai. Iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasti – vištienos krūtinėlė, sviestas ir džiūvėsėliai, tačiau būtent šis derinys sukuria ypatingą skonio harmoniją. Traški, auksinė plutelė slepia viduje tirpstantį sviesto ir žalumynų įdarą, o kiekvienas kąsnis – tai malonumas gomuriui. Šis receptas reikalauja šiek tiek kruopštumo, bet rezultatas vertas kiekvienos minutės virtuvėje.

Kilmė ir tradicija

Nors Kijevo kotletai dažnai siejami su Ukraina, jų tikroji kilmė iki šiol kelia diskusijų. Vieni teigia, kad receptas atsirado XVIII amžiaus Rusijoje, kiti – kad jį sukūrė prancūzų virėjai, dirbę Kijeve. Kad ir kaip ten būtų, šis patiekalas tapo kulinariniu klasiku, simbolizuojančiu rafinuotą namų virtuvės meistriškumą. Kiekviena šalis turi savo versiją, tačiau autentiškas Kijevo kotletas visada turi tą patį pagrindą – vištienos krūtinėlę ir sviestinį įdarą su žalumynais.

Ingredientai

Norint pagaminti 4 Kijevo kotletus, jums reikės:

  • 4 vištienos krūtinėlių be odos ir kaulų;
  • 100 g sviesto (geriausia riebesnio, ne mažiau kaip 82 %);
  • 2 skiltelių česnako (nebūtina, bet suteikia intensyvumo);
  • 2 šaukštų smulkintų petražolių ar krapų;
  • 1 kiaušinio;
  • 2 šaukštų miltų;
  • 100 g džiūvėsėlių;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį;
  • Aliejaus kepimui (geriausia neutralaus skonio).

Sviestinio įdaro paruošimas

1. Paruoškite sviestą.
Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą, smulkintus žalumynus, česnaką, žiupsnelį druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite iki vientisos masės. Galite įlašinti kelis lašus citrinos sulčių – jos suteiks gaivumo.

2. Suformuokite įdarą.
Sviesto mišinį suvyniokite į maistinę plėvelę, suformuokite mažą voleliuką ir padėkite į šaldiklį mažiausiai 30 minučių, kol sustings. Tai svarbu – minkštas sviestas išbėgtų kepant, todėl įdaras turi būti kietas.

Kotletų formavimas

1. Paruoškite vištieną.
Kiekvieną vištienos krūtinėlę atsargiai perpjaukite pusiau, kad gautumėte plonesnį sluoksnį. Uždenkite maistine plėvele ir lengvai pamuškite plaktuku – tai padės išlyginti paviršių ir padaryti mėsą minkštesnę.

2. Įdėkite sviestą.
Ant kiekvienos vištienos dalies dėkite po gabalėlį sustingusio sviesto įdaro. Atsargiai susukite krūtinėlę taip, kad sviestas liktų viduje. Kraštelius tvirtai prispauskite – galima net šiek tiek užlenkti, kad kepant niekas neišbėgtų.

3. Apvoliokite.
Paruoštus kotletus iš pradžių apvoliokite miltuose, tada suplaktame kiaušinyje, o galiausiai – džiūvėsėliuose. Norint storesnės plutelės, galima pakartoti kiaušinio ir džiūvėsėlių sluoksnį.

Kepimas

1. Apkepkite.
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi (apie 2–3 cm gylio). Dėkite kotletus ir kepkite po kelias minutes iš visų pusių, kol susidarys auksinė plutele. Svarbu neperkepti, nes viduje esantis sviestas gali pradėti tirpti.

2. Užbaikite orkaitėje.
Apkeptus kotletus dėkite į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite dar 10–15 minučių, kol mėsa pilnai iškeps, o įdaras viduje bus tirpstantis ir karštas.

3. Poilsis.
Iškepusius Kijevo kotletus palikite 5 minutėms pailsėti – taip sultys pasiskirstys tolygiai ir vidus išliks drėgnas.

Patiekimas

Kijevo kotletai dažniausiai patiekiami su bulvių koše, daržovėmis ar ryžiais. Jie taip pat puikiai dera su šviežiomis salotomis ar garintomis daržovėmis. Tradiciškai šalia patiekiama ir sviestinė padažo porcija, tačiau dažniausiai to net neprireikia – viduje jau slypi tobulas sviesto kremiškumas.

Naudingi patarimai

  • Kad sviestas neišbėgtų, stenkitės kuo sandariau susukti kotletą ir gerai prispausti kraštus.
  • Jei norite dar ryškesnio skonio, į sviesto įdarą galima įmaišyti šaukštelį garstyčių arba trupinėlį parmezano.
  • Sviestą galima pakeisti žolelių sviestu su citrina – suteiks gaivesnį aromatą.
  • Kotletus galima paruošti iš anksto ir laikyti šaldiklyje – prieš kepant juos tik reikia atitirpinti.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar galima Kijevo kotletus kepti be orkaitės?
Taip, bet rekomenduojama bent trumpai pakepti keptuvėje, o vėliau kepti ant mažos ugnies po dangčiu. Visgi orkaitė padeda išlaikyti geresnį balansą tarp traškumo ir sultingumo.

Ką daryti, jei sviestas vis tiek išbėga?
Tai reiškia, kad įdaras nebuvo pakankamai kietas arba kotletas blogai uždarytas. Kitą kartą sviestą labiau atšaldykite ir tvirtai užlenkite kraštus.

Ar galima naudoti kalakutieną?
Taip, kalakutiena puikiai tinka – ji turi šiek tiek stipresnį skonį, bet struktūra išlieka panaši.

Kiek laiko galima laikyti paruoštus kotletus?
Neapkeptus, bet suformuotus kotletus galima laikyti šaldytuve iki 24 valandų arba šaldiklyje iki mėnesio. Iškepusius geriausia suvalgyti tą pačią dieną.

Klasika, kuri niekada nepavargsta

Kijevo kotletai – tai daugiau nei patiekalas. Tai tradicijos, elegancijos ir skonio sintezė, kurioje dera paprastumas ir prabangos pojūtis. Nors jų gamyba reikalauja šiek tiek kantrybės, rezultatas visada atperka pastangas. Kai įpjaunate kotletą ir iš jo išbėga tirpstantis sviestas – tai akimirka, kurią norisi patirti vėl ir vėl. Toks yra Kijevo kotletų žavesys – nepavaldus laikui, visada gardus ir visada pasitinkamas su šypsena.