Skip to main content
Moliūgų blynai – rudens skonis kiekviename kąsnyje

Moliūgų blynai – rudens skonis kiekviename kąsnyje

Moliūgų blynai – tai tikras rudens simbolis, kai virtuvę užpildo šiltas kvapas, o stalą papuošia auksinė spalva. Jie švelnūs, purūs, lengvai salstelėję ir kvepiantys cinamonu – tarsi mažytis komforto gurkšnis vėsią dieną. Šis patiekalas puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek desertui, o pagaminti jį gali kiekvienas – paprastai ir be didelių pastangų. Moliūgas suteikia blyneliam ne tik spalvos, bet ir drėgmės, todėl jie išlieka minkšti ir aromatingi net atvėsę.

Kodėl verta kepti moliūgų blynus?

Moliūgai – tikra rudens dovana, kupina vitaminų A, C ir E, taip pat skaidulų, kurios padeda virškinimui. Jie natūraliai saldūs, todėl blyneliams nereikia daug cukraus ar papildomų saldiklių. Toks desertas ar užkandis yra sveikesnė alternatyva įprastiems miltiniams blynams, o skonis – ne mažiau nuostabus. Be to, moliūgų blynai labai universalius: galite juos gardinti tiek saldžiai, tiek sūriai.

Pagrindiniai ingredientai

Norint paruošti maždaug 10 moliūgų blynų, jums reikės:

  • 250 g moliūgų tyrės (virtų arba keptų moliūgų)
  • 1 kiaušinio
  • 100 ml pieno (arba augalinio gėrimo – avižų, migdolų)
  • 150 g miltų
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukšto cukraus arba medaus (nebūtina)
  • 1/2 arbatinio šaukštelio cinamono
  • Žiupsnelio druskos
  • Šlakelio aliejaus kepimui

Kaip pasigaminti moliūgų tyrę

Jei neturite paruoštos moliūgų tyrės, ją nesunku pasigaminti patiems. Supjaustykite moliūgą gabalėliais, išimkite sėklas ir kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 25–30 minučių, kol suminkštės. Atvėsusį moliūgą sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Tyrę galima naudoti iškart arba laikyti šaldytuve iki 3 dienų – ji pravers ir kitiems rudens patiekalams.

Paruošimo būdas

1. Dubenyje sumaišykite moliūgų tyrę, kiaušinį, pieną ir, jei norite, medų ar cukrų.
2. Atskirai sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir žiupsnelį druskos.
3. Sausus ingredientus supilkite į skystą masę ir maišykite, kol tešla taps vientisa, bet ne per tiršta. Jei reikia, įpilkite šiek tiek daugiau pieno.
4. Įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus ir kepkite blynus po 2–3 minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir taps auksinės spalvos.
5. Iškepusius blynus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

Patiekimo idėjos

Moliūgų blynai – universalus patiekalas, kurį galima pritaikyti pagal nuotaiką. Jei mėgstate saldžiau, patiekite su natūraliu jogurtu, šaukšteliu medaus arba uogų tyre. Puikiai tinka ir trupučiu riešutų sviesto ar cinamonu pagardintos grietinės. Norint sotesnio varianto, blynus galima paskaninti varške ar grietine. O jei norite išbandyti įdomesnį skonį – pabandykite derinti su keptomis obuolių skiltelėmis ar uogiene be cukraus.

Naudingi patarimai

Jei norite purių blynelių, nemaišykite tešlos per ilgai – tik tiek, kad ingredientai susijungtų. Kepimui naudokite nelimpančią keptuvę, o aliejaus užteks vos kelių lašų. Tešlą galima praturtinti ir kitais priedais – pavyzdžiui, trupučiu malto imbiero, muskato ar vanilės. Norint sveikesnės versijos, dalį miltų pakeiskite avižiniais dribsniais arba pilno grūdo miltais. Taip blynai bus maistingesni ir ilgesniam laikui suteiks sotumo.

Kaip laikyti ir pašildyti

Moliūgų blynai skaniausi švieži, tačiau jei jų liko, galite laikyti šaldytuve iki 2 dienų. Prieš valgant pašildykite orkaitėje ar sausoje keptuvėje – taip jie vėl taps traškūs iš išorės ir minkšti viduje. Šiuos blynus taip pat galima užšaldyti – atitirpinti lėtai šaldytuve ir trumpai pašildyti prieš pat patiekiant.

Moliūgų blynų variacijos

Norite kažko naujo? Pabandykite šias idėjas:

  • Su bananais: į tešlą įmaišykite pusę sutrinto banano – blynai taps dar saldesni ir kvapnesni.
  • Su varške: įdėkite kelis šaukštus varškės – tai suteiks kremiškumo ir baltymų.
  • Su avižiniais dribsniais: vietoje miltų naudokite sumaltus avižinius dribsnius – puikus pasirinkimas pusryčiams.
  • Be glitimo: naudokite grikių ar ryžių miltus – skonis išliks puikus, o tekstūra bus švelni.

DUK apie moliūgų blynus

Ar galima kepti be kiaušinių?

Taip, vietoj kiaušinio naudokite 1 šaukštą malto linų sėmenų, sumaišytų su 3 šaukštais vandens – tai puikiai suriš tešlą.

Ar tinka šaldyta moliūgų tyrė?

Taip, tik prieš naudojant ją atšildykite ir gerai nusausinkite, kad tešla nebūtų per skysta.

Kaip išgauti itin purius blynus?

Tešlą galima papildyti trupučiu gazuoto vandens arba plaktu kiaušinio baltymu – tai suteiks blynams lengvumo.

Ar galima blynus kepti orkaitėje?

Taip, kepkite 180 °C temperatūroje apie 15 minučių – tai sveikesnė, be aliejaus versija.

Kokiuose patiekaluose dar galima naudoti moliūgų tyrę?

Ji tinka kepiniams, košėms, sriuboms ar net makaronų padažams – moliūgas universalus ingredientas rudens virtuvei.

Kai ruduo kvepia moliūgais ir cinamonu

Moliūgų blynai – tai paprastas būdas pasimėgauti rudens skoniu be didelių pastangų. Jie džiugina ne tik skoniu, bet ir spalvomis bei aromatu. Šis receptas puikiai tinka tingiam savaitgalio rytui ar jaukiam vakarui, kai norisi šilto, lengvo ir šiek tiek nostalgiško deserto. Keletas ingredientų, trupučio meilės – ir ruduo atkeliauja tiesiai į jūsų lėkštę.