Skip to main content
Bulvių apkepas su faršu – patiekalas visai šeimai

Bulvių apkepas su faršu – patiekalas visai šeimai

Bulvių apkepas su faršu – vienas tų patiekalų, kurie niekada nenuvilia. Jis šiltas, sotus, gardžiai kvepiantis ir visada primena namų jaukumą. Tokį apkepą dažnai renkasi šeimos vakarienei ar savaitgalio pietums, nes jį galima paruošti iš paprastų ingredientų, tačiau rezultatas – išties įspūdingas. Tai patiekalas, kurį mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji, o svarbiausia – jis suteikia galimybę kūrybiškai panaudoti produktus, likusius šaldytuve.

Kodėl verta gaminti bulvių apkepą su faršu

Bulvės ir faršas – tai klasikinis derinys, kuris visada „veikia“. Apkepas iš šių ingredientų ne tik sotus, bet ir universalus. Galima naudoti tiek kiaulienos, tiek jautienos faršą, pridėti daržovių, sūrio ar grietinėlės – viskas priklauso nuo to, kokį skonį norite išgauti. Be to, šis patiekalas tinka tiek karštas, tiek pašildytas kitą dieną – jo skonis netgi dar pagerėja.

Pagrindiniai ingredientai

Klasikinis bulvių apkepas su faršu ruošiamas iš paprastų ir lengvai randamų produktų. Jums reikės:

  • 800 g bulvių
  • 400 g faršo (kiaulienos, jautienos ar mišraus)
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 100 ml grietinėlės arba pieno
  • 1 kiaušinio
  • 100 g tarkuoto sūrio
  • Druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių (pvz., raudonėlio, paprikos)
  • Šlakelio aliejaus kepimui

Šis receptas lengvai prisitaiko prie skonių: į faršą galite įmaišyti smulkintų morkų, cukinijos, žolelių ar net pomidorų padažo. Tai padarys apkepą dar sultingesnį.

Kaip paruošti bulvių apkepą su faršu

1. Paruoškite bulves. Bulves nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais ir pavirkite 5–7 minutes, kol šiek tiek suminkštės, bet nesuirs. Tai padės joms greičiau iškepti orkaitėje.

2. Paruoškite faršo įdarą. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintą svogūną, česnaką ir kepkite, kol jie taps auksiniai. Tada sudėkite faršą ir kepkite, kol mėsa iškeps ir nebeliks skysčio. Pagardinkite druska, pipirais, paprika ar kitais mėgstamais prieskoniais.

3. Sumaišykite padažą. Atskirame inde suplakite kiaušinį, grietinėlę ar pieną, šiek tiek druskos. Šis mišinys padės apkepui susijungti ir suteiks švelnumo.

4. Sudėkite viską į kepimo formą. Kepimo formą patepkite sviestu ar aliejumi. Dugne išdėliokite dalį bulvių griežinėlių, ant jų – faršo sluoksnį, tada dar kartą bulves. Užpilkite paruoštu kiaušinio ir grietinėlės mišiniu, o ant viršaus pabarstykite tarkuotu sūriu.

5. Kepkite orkaitėje. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 35–40 minučių, kol paviršius taps auksinės spalvos, o apkepas kvepės gardžiai ir namudiškai.

Skirtingos variacijos

Bulvių apkepas su faršu turi daugybę interpretacijų. Galite pridėti grybų – jie suteiks miško aromato. Įdėkite sluoksnį varškės ar tarkuotos morkos, jei norite šiek tiek švelnesnio skonio. Kai kurie šeimininkai į faršą deda pomidorų pastos ar šaukštą grietinės – ji suteikia sultingumo ir švelnumo. Vegetarišką versiją galima gaminti su sojos faršu ar lęšiais.

Naudingi patarimai

  • Jei norite traškesnio paviršiaus, į sūrį pridėkite šiek tiek džiūvėsėlių – jie suteiks malonų traškesį.
  • Bulves galite pakeisti tarkuotomis – tuomet apkepas primins kugelį, bet su įdaru.
  • Naudokite riebesnį faršą, kad patiekalas nebūtų sausas. Liesas faršas gali prarasti sultingumą kepant.
  • Jei kepate didelį apkepą, prieš kepimą uždenkite folija – tai padės jam tolygiai iškepti. Paskutines 10 minučių foliją nuimkite, kad paviršius gražiai apskrustų.

Kaip patiekti bulvių apkepą su faršu

Bulvių apkepas puikiai dera su raugintomis daržovėmis, šviežiomis salotomis ar paprastu agurkų ir grietinės padažu. Jį galima patiekti ir kaip pagrindinį patiekalą vakarienei, ir kaip antrąjį pietų patiekalą. Likusį apkepą galima lengvai pašildyti keptuvėje ar orkaitėje – jis išlieka toks pat skanus net ir kitą dieną.

DUK – dažniausiai užduodami klausimai

Ar bulves reikia virti prieš kepant?
Taip, trumpai pavirkite, kad jos būtų minkštesnės ir kepimo metu tolygiai iškeptų.

Ar galima naudoti kitokį faršą?
Galima – tinka vištienos, kalakutienos ar net augalinis faršas.

Ar būtina dėti kiaušinį?
Kiaušinis padeda apkepui susirišti, bet galima jo nenaudoti – vietoje to naudokite šiek tiek daugiau grietinėlės ar sūrio.

Kiek laiko galima laikyti apkepą šaldytuve?
Iki 3 dienų sandariame inde. Jį galima ir užšaldyti – prieš patiekdami atitirpinkite ir pašildykite orkaitėje.

Kaip išvengti, kad apkepas nebūtų sausas?
Nepersistenkite su kepimo laiku ir naudokite riebesnį faršą arba daugiau grietinėlės. Sluoksnių viduryje galima įdėti šaukštelį sviesto.

Šeimos skonis, kuris suvienija prie stalo

Bulvių apkepas su faršu – tai patiekalas, kuris visada ras vietą ant šeimos stalo. Jo kvapas iškart primena namus, o skonis – tikrą lietuvišką jaukumą. Toks apkepas puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventei, kai norisi kažko paprasto, bet nuoširdaus. Nes būtent tokie patiekalai sujungia žmones – dalijantis, ragaujant ir mėgaujantis akimirka.