Skip to main content

Kavos pasaulis nestovi vietoje. Šiuo metu vis daugiau žmonių domisi kavos ruošimo subtilybėmis ir investuoja į kokybiškus bei funkcionalius kavos aparatus, kad galėtų mėgautis aukščiausio lygio, geriausių skonių kava namuose. Tačiau manyti, kad namų baristomis gali tapti visi, kurie turi kavos aparatą – klaidinga. Tobulam kavos puodeliui reikia šiek tiek daugiau. Taigi kokie kavos ruošimo įrankiai be kavos aparato reikalingi tam, kad kavinės lygio kava būtų galima mėgautis neišėjus iš namų? Kas apskritai yra namų barista? Atsakymai į šiuos klausimus ir dar daugiau – išsamiame vadove, skirtame visiems pradedantiesiems namų baristoms.

Kas yra namų barista?

Namų barista – asmuo, namuose ruošiantis aukštos kokybės kavą, naudojant specialią įrangą ir metodus, būdingus profesionalioms kavinėms. Nuo paprasto kavos mėgėjo, kuris ruošia kavą tiesiog naudodamas kavos aparatą, namų barista skiriasi tuo, jog atidžiai gilinasi į kavos ruošimo subtilybes, renkasi aukštos kokybės, šviežias kavos pupeles, naudoja tam tikrus kavos ruošimo įrankius, padedančius atskleisti geriausius skonius, ir drąsiai eksperimentuoja, siekdamas tobulos ekstrakcijos.  Iš esmės jau įgudęs namų barista be vargo ruošia puikaus skonio espresso, latte, cappuccino bei kitus pamėgtus kavos gėrimus, savo skoniais, aromatais ir kokybe niekuo nenusileidžiančius paruoštiems profesionalioje kavinėje. Ar gera kavamalė ir espresso aparatas tai viskas ko reikia? Apžvelkime.

Svarbiausi namų baristų įrankiai

Namų baristos labai dažnai naudoja espresso kavos aparatą, dar vadinamą pusiau automatiniu kavos aparatu, tam, kad paruoštų nepriekaištingą espresso kavą, kuri yra ir visų kitų pieniškų gėrimų, tokių kaip latte macchiato, flat white, cappuccino ir kt., pagrindas. Taip pat dažnai sutinkami kavos ruošimo įrenginiai namų baristų arsenale – svirtiniai espresso kavos aparatai bei Moka kavinukai. Vis tik norint namuose mėgautis baristos lygio kava, vien kavos aparato ar funkcionalaus kavinuko nepakanka, labai svarbu investuoti ir į tam tikrus kavos ruošimo įrankius.

Nuotrauka (pexels.com)

Tamperis – tobulai ekstrakcijai

Namuose turint espresso kavos aparatą, svarbu turėti ir tamperį. Tik tamperio, dar kitaip vadinamo kavos grūstuvu, dėka galima pasiekti tobulą ekstrakciją – nei per didelę, nei per mažą, o būtent tokią, kokios reikalauja sodrus, labiausiai savo skoniais pamaloninantis kavos puodelis. Tamperio naudojimo esmė – suspausti maltą kavą į tankų, tolygų rutuliuką espresso aparato portafiltro krepšelyje. Šis svarbus veiksmas atliekamas tam, kad vanduo tolygiai tekėtų per tirščius ir kava būtų apsaugota nuo per daug kartaus ar per daug rūgštaus skonio. Apie tinkamiausio tamperio pasirinkimą reikia žinoti, jog jo dydis turi tiksliai atitikti portafiltro krepšelio dydį, o jo medžiagiškumas ir konstrukcija turi suteikti visapusišką naudojimosi komfortą. Vienais geriausių laikomi nerūdijančio plieno tamperiai su ergonomiška medine rankena. 

Kavamalė – geriausiems skoniams

Ne visi espresso kavos aparatai turi malūnėlius, leidžiančius be vargo sumalti šviežias pupeles. O be šviežiai maltų pupelių, net ir labiausiai įgudę baristos negali pasiekti tobulų skonių. Vis tik gera žinia, jog šiuo metu kokybiškų kavamalių pasirinkimas yra itin gausus, pritaikytas įvairiems namų baristų poreikiams. Verta akcentuoti tik tai, jog jei prioritetas – namuose paruošta itin aukštos kokybės espresso kava, tuomet labiausiai tinka elektrinė kavamalė. Būtent elektrinės kavamalės išsiskiria patogumu bei funkcionalumu, reikalingu espresso kavai ruošti. Šios kavamalės labai dažnai turi rupumo reguliavimo sistemą, leidžiančią atlikti net ir itin smulkias malimo rupumo korekcijas, kas labai svarbu ruošiant geriausių skonių espresso. Taip pat kokybiškos elektrinės kavamalės pasižymi galingais varikliais, valdymo patogumu ir aukšta girnų kokybe, o visos šios savybės yra tai, ko reikia norint tapti tikru namų barista.

Pieno plakimo indas – nepriekaištingiems pieniškiems gėrimams

Norint namuose paruošti ne tik kavinės lygio espresso, bet ir įvairius pieniškus gėrimus – latte, cappuccino bei kt., bus reikalingas pieno plakimo indas. Šie indai, dar vadinami pieno plakimo ąsočiais, suteikia galimybę išgauti kremišką, švelnią pieno tekstūrą, suskaidant pieną į mažyčius mikroburbuliukus. Naudotis tokiu indu labai paprasta. Tereikia espresso aparato garų vamzdelį įkišti į pieno ąsotį. Kad pienas tinkamai suputotų, garų antgalis turi būti šiek tiek po paviršiumi, kad į jį patektų oras, o tada panardinamas giliau į pieną, kad susidarytų sūkurys, užtikrinantis tinkamą kaitinimą ir tekstūros formavimąsi. Beje, būtent nerūdijančio plieno pieno ąsočiai yra laikomi vienais geriausių, nes jie yra itin tvirti, ilgaamžiai, atsparūs korozijai ir pasižymi lengva priežiūra, ko dėka užtikrinamas geriausias pieno skonis ir šviežumas.

Kavos svarstyklės – tikslumui ir skaniausiems eksperimentams

Tiek baristos startui namuose, tiek jau įgudus ruošti aukštos kokybės, gardžius kavos gėrimus, yra reikalingos kavos svarstyklės. Būtent kavos svarstyklės leidžia tiksliai išmatuoti maltos kavos ir vandens santykį, kuris yra labai svarbus norint užtikrinti nuoseklų skonį, ir suteikia galimybę tiksliai atkartoti mėgstamus receptus. Taip pat funkcionalių kavos svarstyklių dėka galima ne tik tiksliai paruošti tokią kavą, kokią labiausiai mėgstate, bet ir leidžiama lyg tikriems profesionalams eksperimentuoti su naujais kintamaisiais, kuriant ir ieškant savo skoniais labiausiai pamaloninančių receptų. Svarbu akcentuoti, kad vienas geriausių pasirinkimų namų baristoms, orientuotiems į tobulus espresso skonius – skaitmeninės kavos svarstyklės, pasižyminčios dideliu 0,1 g tikslumu, o filtruotai kavai geriausiai tinka kavos svarstyklės su laikmačiu.

Nuotrauka (pexels.com)

Kodėl verta tapti namų barista?

Namų barista verta tapti tiems kavos mėgėjams, kurie nori mėgautis tobulu kavos puodeliu, neišleidžiant papildomų pinigų dažniems apsilankymams kavinėse. O geriausia, jog kiekvienas pasiryžęs startuoti kaip namų barista gali tai padaryti vos keliais paprastais žingsniais – įsigijus kokybiškus kavos ruošimo įrankius ir eksperimentuojant su įvairiais kasdieniais kavos ruošimo metodais bei technikomis, kurias naudoja profesionalūs baristos. Patikėkite, kavos pasaulis kupinas atradimų, skonių ir malonių patirčių ir visa tuo galima mėgautis neišėjus iš namų.

Apibendrinkime:

  • Namų barista – tai asmuo, kuris namuose ruošia aukštos kokybės kavą, gilindamasis į ruošimo subtilybes ir eksperimentuodamas su skoniais.
  • Be kavos aparato, svarbiausi namų baristos įrankiai: tamperis, kavamalė, pieno plakimo indas ir kavos svarstyklės.
  • Kokybiški įrankiai, tokie kaip ergonomiški tamperiai, elektrinės kavamalės ir nerūdijančio plieno pieno ąsočiai, padeda pasiekti profesionalų lygio rezultatus namuose.
  • Tapti namų barista verta, nes tai leidžia mėgautis tobula kava namuose, eksperimentuoti su skoniais ir sutaupyti.