Skip to main content

Bulviniai blynai – vienas iš tų lietuviškų patiekalų, kurie primena vaikystę, močiutės virtuvę ir šiltus sekmadienio rytus. Šis paprastas, bet be galo skanus patiekalas užkariavo ne vieno lietuvio širdį. Jeigu norite pasigaminti klasikinius bulvinius blynus, kurie būtų traškūs išorėje ir minkšti viduje, šis receptas – kaip tik jums.

Reikalingi ingredientai

  • 1 kilogramas bulvių (geriausia pasirinkti krakmolingas)

  • 1 vidutinio dydžio svogūnas

  • 1 kiaušinis

  • 2–3 šaukštai kvietinių miltų

  • 1 arbatinis šaukštelis druskos

  • Šiek tiek maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)

  • Aliejus kepimui

Gaminimo eiga

1. Pasiruošimas:
Bulves nuskuskite ir gerai nuplaukite. Svogūną taip pat nulupkite. Pasiruoškite didelį dubenį, kur bus ruošiamas tešlos mišinys.

2. Tarkavimas:
Bulves ir svogūną sutarkuokite smulkia tarka. Jei norite, kad blyneliai būtų traškesni, dalį bulvių galite tarkuoti stambia tarka, o kitą – smulkia. Svogūnas ne tik suteiks skonio, bet ir padės apsaugoti bulves nuo parudavimo.

3. Vandens nuspaudimas:
Tarkuotas bulves ir svogūnus sudėkite į marlę arba švarų rankšluostį ir gerai nuspauskite skysčio perteklių. Skysčio nepraradus, blynai gali tapti per minkšti ir nesusiformuoti.

4. Tešlos paruošimas:
Į nuspaustą bulvių masę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir įmaišykite miltus. Tešla turi būti pakankamai tiršta, kad lengvai laikytųsi šaukšte, bet nebūtų per sausa.

5. Kepimas:
Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Šaukštu dėkite tešlą į keptuvę, formuodami maždaug 1 cm storio blynelius. Kepkite vidutine ugnimi, kol abi pusės taps gražiai auksinės spalvos – po 3–4 minutes kiekvieną pusę.

6. Patiekimas:
Bulvinius blynus geriausia patiekti karštus. Jie puikiai dera su grietine, spirgučių padažu arba paprastu jogurtu. Taip pat galima pagardinti su raugintais kopūstais ar silke.

Patarimai:

  • Jei norite dar traškesnių blynų, į tešlą galite įdėti šaukštą bulvių krakmolo.

  • Skysčio, kuris liko nuspaudus bulves, neišpilkite iš karto. Palaikykite keletą minučių – dugne nusės natūralus bulvių krakmolas. Jį galite įmaišyti atgal į tešlą, kad blyneliai būtų tvirtesni.

  • Bulviniai blynai puikiai tinka šildyti keptuvėje kitą dieną – tik būtinai apkepkite be papildomo aliejaus.