Kodėl vienos skardos patiekalai tapo tokie populiarūs?
Kai gyvenimo tempas greitėja, virtuvėje norisi sprendimų, kurie būtų greiti, maistingi ir be bereikalingo indų plovimo. Būtent todėl vienos skardos receptai vis dažniau atsiranda tiek šeimų, tiek vienišų žmonių kasdienybėje.
Šio tipo vakarienė – tai visas patiekalas (baltymai, daržovės, prieskoniai) viename kepimo inde, kuris keliauja tiesiai į orkaitę ir vos po 30–40 minučių virsta kvapniu, sultingu ir sveiku maistu.
Ką reikia žinoti prieš gaminant?
Vienos skardos vakarienės žavesys slypi paprastume, tačiau rezultatas priklauso nuo kelių svarbių detalių:
-
Naudok kepimo popierių arba silikoninį padą – taip išvengsi prisvilimo ir indų šveitimo.
-
Supjaustyk ingredientus tolygiai, kad visi produktai iškeptų vienu metu.
-
Nepersistenk su drėgme – daržovės ir mėsa išskiria sultis, tad papildomas skystis gali išvirti produktus, o ne iškepti.
-
Kepk pakankamai aukštoje temperatūroje (apie 200 °C) – taip susidarys skani plutelė.
Receptas: vištiena su bulvėmis, morkomis ir brokoliais
Ingredientai (4 porcijoms):
-
4 vištienos šlaunelės be kaulo ir odos
-
4 vidutinės bulvės
-
2 morkos
-
1 brokolis
-
4 skiltelės česnako
-
3 šaukštai alyvuogių aliejaus
-
1 šaukštelis saldžiosios paprikos
-
1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
-
Druska ir pipirai pagal skonį
-
(neprivaloma) šiek tiek šviežių žolelių patiekimui
1 žingsnis: Paruošk orkaitę
Įkaitink orkaitę iki 200 °C. Išklok kepimo skardą kepimo popieriumi arba naudok silikoninį padą.
2 žingsnis: Supjaustyk daržoves
Bulves supjaustyk vidutinio dydžio gabalėliais, morkas – griežinėliais, o brokolį – nedidelėmis šakelėmis. Česnaką galima palikti su visa odele – kepdamas jis taps minkštas ir saldus.
3 žingsnis: Marinuok vištieną
Vištieną įtrink alyvuogių aliejumi, paprikos milteliais, raudonėliu, druska ir pipirais. Leisk jai pastovėti 10–15 minučių kambario temperatūroje.
4 žingsnis: Sudėliok viską į skardą
Į skardą tolygiai sudėk bulves, morkas, brokolius ir česnako skilteles. Ant viršaus arba į tarpus – vištienos šlauneles. Likusį prieskoniuotą aliejų užpilk ant daržovių.
5 žingsnis: Kepk ir stebėk
Kepk apie 35–40 minučių, kol daržovės taps minkštos, o vištiena įgaus auksinį atspalvį. Jei reikia – paskutinėmis minutėmis įjunk grilį, kad paviršius šiek tiek apskrustų.
Kuo šis receptas pranašesnis už klasikinius patiekalus?
Mažai indų – tik viena skarda.
Laiko taupymas – pasiruošimas trunka iki 15 minučių.
Subalansuotas maistas – vištiena kaip baltymų šaltinis, bulvės – kompleksiniai angliavandeniai, daržovės – skaidulos, vitaminai ir spalvos.
Lengva varijuoti – galima keisti vištieną į lašišą, tofu ar kalakutą, o daržoves – pagal sezoną.
Alternatyvios versijos
Nori paįvairinti? Štai keli greiti variantai:
Su lašiša ir cukinija – lašiša kepa greičiau, todėl ją dėk tik paskutines 15 minučių.
Su avinžirniais ir tofu – puikus veganiškas pasirinkimas.
Rudeninis variantas – vietoj brokolio naudok moliūgą ar pastarnokus.
Aštrioji versija – vištieną pamarinuok jogurte, čili pipiruose ir kario prieskoniuose.